Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Raste po baštama i livadama, do skoro je niko nije jeo: Proglašena najzdravija biljka na svijetu

Potočarka je proglašena za najzdraviju biljku na svetu, upravo zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda, saopštili su uzgajivači kvalitetne hrane iz kompanije B&W, piše Index.hr.

Ovo je najzdravije biljka na svetu, jer je dobila savršenih 100 od 100 poena, pobedivši kineski kupus (91,99 poena), blitvu (89,27 poena), cveklu (87,08 poena) pa čak i spanać (86,43 poena), prema procenama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata. Ostale prednosti uključuju velike količine gvožđa, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma i vitamina K.

otočarku možete dodati u salatu, smuti, sendvič, tortilju, omlet ili picu.

Ipak ako imate neke probleme, najbolje bi bilo da pijete čaj od potočarke. Evo za šta je dobar.

ČAJ

Čaj od potočarke (Nasturtium officinale) ima mnoge potencijalne zdravstvene koristi, uključujući:

Detoksikacija: Potočarka se često smatra prirodnim diuretikom, što znači da može pomoći u povećanju izlučivanja tečnosti i toksina iz organizma putem urina.

Bogatstvo hranljivim materijama: Potočarka sadrži razne hranljive materije, uključujući vitamine (poput vitamina C, A i K), minerale (poput gvožđa, kalcijuma i magnezijuma) i antioksidante.

Podrška digestivnom sistemu: Potočarka se tradicionalno koristi za poboljšanje varenja i apetita. Može pomoći u ublažavanju stomačnih tegoba, kao što su nadutost i gasovi.

Imunološka podrška: Zbog prisustva vitamina C i drugih antioksidanata, čaj od potočarke može doprineti jačanju imunološkog sistema i zaštiti organizma od slobodnih radikala.

Protivupalno dejstvo: Neki sastojci potočarke imaju protivupalna svojstva, što može biti korisno za smanjenje upala u telu.

Antioksidantna svojstva: Antioksidanti prisutni u potočarki mogu pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanog oksidativnim stresom.

Zdravlje kože: Čaj od potočarke se ponekad koristi i za negu kože, kako unutrašnje tako i spoljašnje. Neki veruju da može pomoći u ublažavanju akni i drugih kožnih problema.

Kardiovaskularno zdravlje: Potočarka može doprineti zdravlju srca i krvnih sudova zahvaljujući svojim antiinflamatornim i antioksidantnim svojstvima.

Anti-mikrobna svojstva: Potočarka je poznata po svojim potencijalno antimikrobnim svojstvima, što znači da može pomoći u suzbijanju različitih mikroorganizama.

Podrška disajnom sistemu: Potočarka se ponekad koristi kao podrška disajnim putevima, naročito kod simptoma kao što su kašalj ili zapušen nos.

Napomena: Iako čaj od potočarke može imati navedene koristi, uvek je važno da se pre konzumacije bilo kakvih biljnih pripravaka posavetujete sa stručnjakom za ishranu ili zdravstvenim profesionalcem, posebno ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili uzimate lekove.

Evo kako još možete da koristite potočarku:

Kulinarstvo: Listovi i cvetovi potočarke koriste se kao jestiva biljka u kulinarstvu. Imaju osvežavajući, pikantan ukus sličan rukoli ili gorčici. Dodaju se salatama, sendvičima, pirinčanim jelima i umacima kako bi obogatili ukus i teksturu hrane.

Potočarka – Alternativainformacije.com

Salate: Listovi potočarke često se koriste kao sastojak u svežim salatama. Njihova hrskava tekstura i blago pikantan ukus doprinose ukusnom doživljaju.

Ukras u jelima: Cvetovi potočarke koriste se kao ukras u raznim jelima. Njihova šarenila i atraktivnost doprinose estetskom izgledu jela.

Prirodna medicina: Potočarka ima tradicionalno mesto u narodnoj medicini, iako moderna istraživanja nisu dovoljno potvrdila sva lekovita svojstva. Potočarka se povezuje s poboljšanjem probave, detoksikacijom organizma i diuretičkim svojstvima.

Nutritivna vrednost: Potočarka je bogata vitaminima C i A, te mineralima poput gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Takođe sadrži fitonutrijente kao što su glukozinolati, koji su povezani s potencijalnim zdravstvenim koristima.