Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

RECEPT ZA BRZI ČOKOLADNI KOLAČ: MOŽETE GA JESTI I AKO STE NA DIJETI

Isprobajte ovaj sočni brzi čokoladni kolač. U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem. Recept je jednostavan za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan – nije li to sve što vam treba?

Sastojci za brzi čokoladni kolač:

250 g batata

6 hurmi

1 kašika kokosovog ulja

4 kašike javorovog sirupa ili meda

100 g sitno mljevenih badema

4 žlice gorkoga kakaa

1 kašičica ekstrakta od vanilije

malo cimeta

malo muškatnog oraščića

Priprema:

Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta).

U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.

U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.

Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 – 50 minuta. Probajte ga čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.

Ohladite ga pa poslužite prelivenog otopljenom čokoladom, piše Hayat.