Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Rijetka infekcija stigla do Evrope: Otkriveno koji su prvi simptomi

Rijetka infekcija koju na ljude prenose mačke pojavila se u Evropi, tačnije u Velikoj Britaniji. Dosad su slučajevi zaraze zabilježeni samo u Južnoj Americi, a sada su prvi slučajevi na evropskom tlu prijavljeni u Velikoj Britaniji.

Radi se o kožnoj bolesti, prilično bolnoj, koja se manifestira između ostalog ranama i čirevima najčešće na rukama.

Zdravstvene službe u Velikoj Britaniji tvrde da su svi dobili gljivičnu infekciju od iste mačke koju je porodica dovela iz Brazila, gdje su gljivice sve raširenije te su postale opasnost za javno zdravlje.

Sve tri zaražene osobe bile su pozitivne na bakteriju Sporothrix brasiliensis, samo jednu vrstu gljivice. Majku, kćerku i veterinara ogrebala je ista mačka. Zatražili su ljekarsku pomoć, a svi su se oporavili. Infekcija se uglavnom liječi antifungalnim lijekovima duže od šest mjeseci, piše Daily Mail.

Simptomi infekcije počinju lezijama ili ranama blizu mjesta koje je bilo izloženo gljivicama. No infekcija može zahvatiti oči, pluća te kosti i zglobove. U rijetkim slučajevima može utjecati na centralni nervni sistemv.

Gljivica se širi ugrizom ili ogrebotinom zaražene mačke. Nema zabilježenih slučajeva prijenosa s čovjeka na čovjeka. Rijetko, zaražena osoba može dobiti upalu pluća ako je udahnula spore gljivice, što uzrokuje simptome kao što su otežano disanje, kašalj i groznica,piše N1

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da gljivične infekcije postaju velika prijetnja javnom zdravlju jer zbog klimatskih promjena okruženje postaje sve pogodnije za njihov razvoj i bujanje.

Sve do sredine devedesetih, gljivica Sporothrix brasiliensis bila je uglavnom nepoznata. Prvi slučajevi zaraze ovim patogenom počeli su u Rio de Janeiru, a utvrđeno je da prenošenje na ljude ide uglavnom preko mačaka lutalica. Kruženje gljivice Sporothrix brasiliensis zabilježeno je i u Argentini, Paragvaju, Boliviji, Kolumbiji i Panami.

Gljivice iz roda Sporothrix žive uglavnom u tlu i nekim biljkama, no iz nekog razloga u Južnoj Americi su se jako dobro adaptirale na mačke. Prelazak na ljude bio je samo pitanje vremena, a u Argentini je primjerice od 2011. godine broj zaraženih osoba učetverostručen.