Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Simptom po kojem ćete znati da imate čir na želucu: Pojačava se poslije jela, a komplikacije su opasne po život

Uzrok

U normalnim uslovima postoji fiziološka ravnoteža između izlučivanja želudačne kiseline i sluzne barijere želuca. Ukoliko dođe do poremećaja u ravnoteži, neki agresivni činioci poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova (ibuprofen, diklofenak, itd.) i infekcije Helicobacter pylori (H.pylori) mogu dovesti do nastanka oštećenja.

Smatra se da je infekcija H.pylori najčešći uzrok ulkusa jer slabi zaštitnu moć sluznice i omogućava prodor kiseline ispod nje. Posebnim enzimima neutrališe želudačnu kiselinu i tako ostaje u želucu. Međutim, sama infekcija H.pylori ne mora značiti i ulkus. Bitni su i drugi faktori poput genetike, ali i faktori rizika kao što su pušenje i unos alkohola, piše Doktok.rs.
Simptomi

Najčešći simptom je tup bol koji se karakteristično pojačava nakon uzimanja hrane.

Kod čira na dvanaestopalačnom crijevu javlja se bol na prazan stomak ili 1-3 sata poslije jela (kada hrana izađe iz želuca). Pored bola mogu se javiti:

Mučnina

Povraćanje

Gađenje

Nadutost

Gubitak tjelesne težine

Najčešća komplikacija ulkusa je krvarenje i tada se mogu javiti crna stolica (melena) i povraćanje crnog sadržaja (kao talog kafe). Pored toga mogu se javiti i penetracija (ako čir probije u drugi organ) i perforacija (ako probije u trbušnu duplju). Komplikacije su po život opasna stanja i treba se hitno javiti ljekaru.
Liječenje

Želudačni ulkus izazvan H.pylori liječi se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želudačnu kiselinu zaštitnim slojem.

Ukoliko ulkus nije uzrokovan helikobakterijom dovoljno je uzimati blokatore lučenja kiseline. Koriste se:

– Antibiotici- trenutno najpouzdanija terapija koja podrazumijeva dva antibiotika u kombinaciji sa lijekom koji blokira lučenje kiseline ili protektivom

– Antacidi- djeluju zaštitno na sluzokožu

– H2-antagonisti i inhibitori protonske pumpe- smanjuju kiselost želudačnog soka.

Neophodno je da pacijent bude uporan i pridržava se terapije i time znatno smanji mogućnost ponovnog javljanja bolesti. prenosi n1