Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Spavanje u čarapama je LJEKOVITO, a evo i zašto!

Spavanje u čarapama je prilično neobična navika, za neke, posebno „toplokrvne ljude“ može da bude prava „noćna mora“ ali za ljude, koji su budni do ranih jutarnjih sati, čarapice na nogama mogu da budu „ljekovite“. Naime, istraživači su otkrili da nošenje čarapa u krevetu pomaže da se brže zaspi jer čarape, kako kažu, mogu da „izliječe“ besane noći.

Spavanje u čarapama pokazalo se kao dobra „uspavanka“
Stručnjaci iz Sleep Foundation navode da nošenje čarapa u krevetu pomaže u procesu distalne vazodilatacije – na poboljšanje snabdevanja ruku i stopala krvlju čime se smanjuje osnovna tjelesna temperatura. Pripremajući se za spavanje, tijelo proizvodi hormon melatonin, koji smanjuje temperaturu tijela. Obuvanjem čarapa uveče, pred spavanje, temperatura tela se teže snižava. Povećavanje protoka krvi zagrevanjem stopala, bilo nošenjem čarapa u krevetu ili na drugi način, može da pomogne ljudima da brže zaspe. U jednoj od istraživačkih studija učesnici, koji su spavali u čarapama ili su koristili druge metode zagrijavanja stopala – ne samo da su brže zaspali, već su izjavili da su i bolje i duže spavali, navode istraživači iz Sleep Foundation.

Ko nosi čarape za oko 7 minuta brže zaspi
Dokazi istraživača sa Seoul National University u Južnoj Koreji podržavaju ideju da je spavanje u čarapama dobro za ljude koji pate od nesanice ili teže „padaju u san“. U mini analizi učestvovalo je 6 muškaraca (sličnih po godinama, visini i telesnoj težini), koji su na spavanje išli u čarapama i bosonogi. Temperatura vazduha životne sredine tokom trajanja istraživanja bila je 23 °C. Tokom sedmosatnog ciklusa, kvalitet sna meren je pomoću aktigrafije zgloba. Ostale mjere su uključivale:

latenciju početka spavanja
efikasnost spavanja
ukupno vrijeme spavanja
broj buđenja
buđenje nakon početka spavanja.
Rezultati su pokazali da su ljudi, koji su na spavanje odlazili u čarapama, u prosjeku 7,5 minuta brže tonuli u san od onih koji su bili bez čarapa. Učesnici istraživanja koji su spavali u čarapama, ne samo da su brže zaspali, već su spavali 32 minuta duže, a i prijavljivali su kvalitetan, zdrav san. Ovi rezultati pokazuju da bi kvalitet sna mogao da se poboljša regulisanjem temperature stopala tokom spavanja.

Spavanje u čarapama od prirodnih vlakana
Istraživači naglašavaju da ko spava u čarapama mora i da pronađe odgovarajući par čarapa, jer „san neće doći na oči ako vas nešto steže oko listova i zaustavi dotok krvi“. Savjet je da se spava u nekim starim, dovoljno „labavim“ čarapama od prirodnih materijala – pamuka, vune ili kašmira, u zavisnosti od godišnjeg doba. Kako bi se obezbjedila pravilna cirkulacija krvi treba izbjegavati kompresione čarape, kao i one najnovije, tek kupljene, koje imaju jaku gumu. Takođe, spavanje u čarapama, po rečima stručnjaka, ne preporučuje se osobama koje imaju problem sa cirkulacijom ili otečenim stopalima, piše eklinika .