Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

SRPSKI ONKOLOG OTKRIVA 10 SIMPTOMA RAKA KOJE NE SMIJETE DA ZANEMARITE: Glavni znakovi da nešto nije u redu

Osim toga, maligna bolest često nema nikakve simptome sve dok se ne proširi toliko da zahvati neke vitalne strukture – krvne sudove, nerve ili šupljine organa. U tim slučajevima javlja se, na primjer, bol, pojava krvi i disfunkcija organa. Zbog toga se veoma često dešava da simptomi podsjećaju na neke druge bolesti, pa se i pogrešno liječe.

– Kada se pogleda, gotovo sve normalne pojave mogu biti povezane i sa karcinomima. Zbog toga je bitno odrediti kada se javljaju, koliko traju i da li se ponavljaju. Ne bi trebalo da smo karcinofobični, ali ne smemo ni da zanemarujemo znake koje nam organizam šalje – objašnjava prof. dr Vladimir Kovčin, onkolog, i otkriva nam neke moguće simptome raka.

Bol
Bol je naš najbolji prijatelj jer nas opominje da se nešto dešava u našem organizmu. Javlja se u velikom broju bolesti, povreda, ali i normalnih stanja. Bol koji ne prolazi više dana i pored lijekova za bolove zahtjeva da mu se razjasni uzrok dodatnim analizama. Isto tako, bol koji se ponavlja bez jasnog uzroka ne treba zanemarivati.

Krvarenje

Pojava krvi u ispljuvku, stolici, mokraći ili neobjašnjiva ginekološka krvarenja zahtjevaju razjašnjenje. Mogu biti vezana za banalna oštećenja krvih sudova, ali ukoliko se ponavljaju, potrebno je bez odlaganja konsultovati se sa ljekarom. Kod malignih bolesti krvarenja se javljaju jer tumori stvaraju nove – svoje krvne sudove, ali i razaraju i urastaju u krvne sudove okolnih tkiva.

Otoci i izrasline
Često se tumor može ispoljiti otokom zbog pritiska na krvne i limfne sudove čime se remeti oticanje krvi i limfe iz okolnog tkiva. Takvi otoci se ne povlače spontano, a s vremenom se sve više uvećavaju. Dešava se da sam tumor liči na otok i ne može se u potpunosti napipati.

Promuklost
Promuklost koja traje duže i postaje sve gora s vremenom zahtjeva pregled. Pojava tumora na glasnim žicama ili u plućima remeti normalno funkcionisanje ovih organa i jedan je od najčešćih simptoma.

Neuredne stolice
Neuredne stolice, pojava opstipacije i proliva je nešto na šta treba obratiti pažnju. Većini ljudi digestivni trakt i pražnjenje crijeva funkcioniše uredno. Ako se jave neuobičajeni poremećaji, a pogotovo ako duže traju ili se pogoršavaju, obavezno posetite lekara.

Neurološki ispadi
Ovi simptomi se relativno lako prepoznaju. Ima ih mnogo i povezani su sa poremećajem funkcije našeg mozga. Mogu se ispoljiti kao poremećaji motorike, ravnoteže, senzibiliteta, pa i ponašanja. Ponekad ih prije uoči rodbina pacijenta nego on sam. Posebno su važni kod pacijenata kod kojih je već dijagnostifikovan neki karcinom jer mogu da ukažu na metastaze u mozgu.

Promjene na mladežima

Ako primijetite uvećanje mladeža sa pojavom nepravilnih ivica, ako mladež promijeni boju ili krvari, shvatite to ozbiljno. Dobra stvar je što se ove pojave lako uočavaju. I pazite se sunca, nekad je baš ono krivac za ove promjene.

Paraneoplastični sindromi
Maligni tumori djeluju na organizam lokalno – tumorska masa raste, uništava lokalno tkivo, stvara nekrozu, krvarenje, infekcije. U isto vrijeme mogu delovati i sistemski na organizam, tako što luče hormone i druge supstance koje nošene krvlju djeluju na udaljene organe i sisteme. Jedna od sistemskih manifestacija tumora je i paraneoplastični sindrom – velika grupa znakova i simptoma koji, kad se pojave, navode ljekare na druga oboljenja. To može da dovede do, recimo, sniženih vrijednosti šećera u krvi, promjena na koži, pretjerane žeđi, svraba, crvenila, temperature…

Uvećanje limfnih žlijezda
Limfne žlijezde se normalno uvećavaju u slučajevima kada se naš organizam brani od nečega stranog. To mogu biti bakterije i virusi, ali i maligne bolesti. Uvećanje je posledica umnožavanja naših odbrambenih ćelija, ali može biti i posledica naseljavanja metastaza u njih. Uvećanje i dalje povećavanje limfnih žlezda, bez jasnog uzroka vezanog za infekcije, zahteva detaljniju proveru i biopsiju.

Malaksalost, anemija i nagli gubitak težine
Ovi simptomi i znaci mogu biti povezani s ogromnim brojem patoloških ali i normalnih stanja. U svakom slučaju, ako duže traju, neophodna je detaljnija dijagnostika.