Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

Trudnice koje imaju jutarnje mučnine rađaju inteligentniju djecu

Kanadski naučnici otkrili su da mame koje pate od teških jutarnjih mučnina tokom trudnoće, uključujući i hiperemezu od koje je patila Kejt Midleton, obično imaju djecu s visokim IQ-om, donosi Practical Parenting.

Revolucionarna studija proučavala je 121 dijete u periodu od tri do sedam godina čije su majke tokom trudnoće patile od teških jutarnjih mučnina. Stručnjake je iznenadilo ono što su otkrili. Naime, djeca čije su majke u trudnoći imale češće i intenzivnije mučnine pokazala su mnogo bolje rezultate na testovima inteligencije, pamćenja i jezičnih veština, prenosi Super žena.

Mučnina u prosjeku pogađa i do 80 posto trudnica. I dok kod većine žena ovi neugodni simptomi prolaze nakon prvih 12 nedelja, kod nekih mogu potrajati sve do trećeg tromjesečja, pa i završetka trudnoće. Istraživači vjeruju da hormoni trudnoće povezani s jutarnjim mučninama imaju pozitivne učinke na razvoj mozga fetusa.

“Ova otkrića sugerišu da mučnina i povraćanje u trudnoći nisu potpuno štetni i zapravo mogu povoljno poboljšati dugoročni mentalni razvoj djece”, izjavila je vođa istraživanja Irena Nulman za Reuters Health.