Connect with us

Upište pojam za pretragu

Lifestyle

ŽELITE DA IZGLEDATE MLAĐE?! Samo prestanite da radite OVO i rezultati će se ubrzo vidjeti

Većina nas rado bi izabrala blistav ten bez ijedne bore radije nego kožu koja zrači mudrošću i životnim iskustvom. Iz svake sitne i manje sitne bore. To je problem sa životnim iskustvom: tvrdoglavo se ispisuje prvo na licu, a onda i na tijelu…

Ne pronalazite se u tome? A zašto onda trošite lovu na sve te kreme i maske za lice, na odlaske kod kozmetičara? Zato što uživate u tome? Da biste hidrirali kožu? Neće biti. Ako ste iskreni, priznat ćete i sami – sve to je samo da biste malo usporili ili odložili neizbežno. Onu ružnu, zlu riječ na “s”.

E, nauka nas je ovaj put iznenadila. Evo šta treba da dodamo na taj spisak očajničkih pokušaja da izgledamo kao da smo prevarili godine: sve smo probali, treba još samo da prestanemo da se smijemo, piše Mondo.

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, objavljeni u stručnom biltenu Psychonomic pokazali su da osmijeh “dodaje” godine. Vjerovali ili ne.

U istraživanju je učestvovali 40 ispitanika, kojima su pokazivane fotografije istih osoba sa različitim facijanlim ekspresijama: od neutralne, preko osmijeha do iznenađenosti, a zatim se od njih očekivalo da procijene starost osobe sa slike.

I? Ispostavilo se da osmijeh “dodaje” čitave dvije godine.

“Najmlađe” su djelovale osobe koje imaju iznenađen izraz lica, pa ako biste da djelujete mlađe, morali biste da zamolite sve oko vas da vas neprestano iznenađuju. Nema opuštanja, i ni slučajno nemojte da se obradujete nečemu, samo se “šokirajte” svim i svačim.

Rezultati ove studije direktno potkopavaju tezu o “podmlađujućoj moći” smijeha koju nam godinama serviraju. Jer, kad se osmijehnemo, tu su one “izdajničke” bore-smijalice. Sram ih bilo.