Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Abazović iz Kijeva: Crnu Goru smo učinili važnim diplomatskim igračem u svijetu

Ovdje se danas vodi najveća bitka u cijelom svijetu, a mi smo pokazali da mala Crna Gora može da bude pretedent važnih inicijativa, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović u Kijevu u izjavi za crnogorske medije.

– Danas smo imali jako uspješan dan u Kijevu. Sastali smo se sa predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim i gradončelnikom Vitalijem Kličkom.

Mi smo svoj posao i dužnost obavili na najbolji mogući način. Došli smo ovdje da kažemo stav Crne Gore – kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, Ukrajini to puno znači, čak i više nego što mi mislimo.

– Bez obzira što svi znaju da naši kapaciteti nisu preveliki, ali u susret posjeta narednih dana ovakav pristup zemalja Zapadnog Balkana i članica NATO-a predstavlja nešto novo – dodao je Abazović.

On je kazao da se Crna Gora u potpunosti solidariše sa Ukrajinom, “te da smo pokazali o da nemamo nikakve političke sebičnosti u smislu njihove potencijalne kandidature za članstvo u EU”.

– Naravno navijamo i mislimo da oni brane evropske vrijednosti i Evropu od onoga što bi mogao da bude negativan prodor. To je nešto pozitivno i za njih i za nas i članice za EU – istakao je Abazović

On je kazao da imamo veliku zahvalnost i razumijevanje sa njihove strane.

– U potpunosti razumiju našu poziciju u vezi sa sankcijama i drugim stvarima poput vojne i finansijske pomoći koja ne može da bude velika. Složili smo se oko jednoga – ukoliko se budemo pomagali i bili solidarni, ukupan rezultat može da bude veći nego ukoliko svi budemo gledali isključivo svoj interes. Ovo je moment kada se borimo za demokratske principe. Danas smo učinili Crnu Goru važnim diplomatskim igračem u svijetu – zaključio je Abazović.
prneosi “Avaz“.

Haber.ba