Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Brisel kažnjava Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji

Ministrica Republike Srbije za europske integracije Jadranka Joksimović izjavila je za RTS kako Srbija u lipnju neće otvoriti nijedan klaster u pregovorima s Europskom unijom zbog neuvođenja sankcija Rusiji.

“Što se nas tiče mi smo potpuno spremni za otvaranje klastera 3 – konkurentnost i inkluzivni rast, međutim, jasno je bilo da nećemo otvoriti klaster u lipnju upravo zbog neusklađivanja s režimom restriktivnih mjera. Nisam baš optimista ni što se tiče drugih, ali ima vremena do kraja godine, čeka nas mnogo izazova – energetska, prehrambena i svaka druga kriza koju moramo zajedno da rješavamo i zato je važno da Srbija čvrsto bude na europskom putu”, izjavila je Joksimović.

Krajem lipnja u Bruxellesu održava se konferencija na visokoj razini, kojom se završava šestomjesečno francusko predsjedanje Europskom unijom. Srbijanske vlasti nadale su se da bi na tom skupu mogle otvoriti barem jedan klaster, ali sada je izvjesno da do toga neće doći.

Da bez uvođenja sankcija Rusiji, Srbija neće moći napredovati ka EU poruka je koja je stizala u više navrata iz Bruxellesa.

I u amandmanima rezolucije Europskog parlamenta, koju je danas usvojio Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, nedvosmisleno se traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji i na taj način se jasno odredi je li na europskom putu. To je zapravo uvjet za otvaranje poglavlja i bilo kakav napredak Srbije ka EU, navodi N1

Haber.ba