Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Croatia Airlines kupuje Airbusove avione

Kako je saopšteno iz te kompanije, planiraju uzeti u najam dodatnih devet A220, što će podići ukupni broj letjelica ovog tipa u floti avio-kompanije na 15, piše Biznisinfo.

Tip putničkog aviona A220 zamijeniće letjelice prethodne generacije u floti ove avio-kompanije, što će dovesti do snižavanja operativnih troškova kao i zaštite životne sredine uz poboljšanje konkurentnosti a sve uz obezbjeđivanje neusporedivog komfora za putnike, navodi se u saopštenju, prenosi b92.

Putnički avion tipa A220 je nastao kao potpuno novi dizajn i jedina letjelica namjenski projektovana za segment tržišta koji obuhvataju putnički avioni od 100 do 150 sjedišta. Ova letjelica u sebi obuhvata posljednja dostignuća i standarde kada je riječ o aerodinamici, naprednim materijalima i motorima posljednje generacije (takozvani GTF – Geared Turbofan) koje proizvodi kompanija “Pret end Vitni”.

A220 emituje 50 posto manje spoljašnje buke, troši do 25 posto manje goriva i ugljen-dioksida mereno po putničkom sjedištu u poređenju sa putničkim avionima prethodne generacije. Ovaj avion takođe emituje oko 50 posto manje azotnih oksida nego što zahtjevaju standardi industrije, saopšteno je.

Kako se navodi, Airbus i Croatia Airlines imaju dugotrajno partnerstvo koje traje već 25 godina, od kada je ova avio-kompanija postala korisnik Airbusovih putničkih aviona.

Danas, hrvatski nacionalni avio-prevoznik koristi sedam uskotrupnih Airbus aviona A320 familije (pet A319 i dva A320).

Haber.ba