Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Derek Chollet danas u Beogradu

Chollet će prvo razgovarati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na radnom ručku, a potom će se odvojeno sastati s premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomacije Ivicom Dačićem.

Jedna od tema razgovora bit će nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uključujući francusko-njemački plan za Kosovo, koji je EU usvojila, prenosi Beta.

Najavljeno je da će Chollet sa zvaničnicima u Beogradu razgovarati i o energetskoj sigurnosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji, napretku Srbije na europskom putu i njenoj ulozi u jačanju regionalnog mira i sigurnosti.

Chollet u Beograd dolazi u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, koju je u srijedu započeo posjetom Skoplju, gdje se sastao s premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Zvaničnik SAD je bio i na Kosovu, gdje je odvojeno razgovarao s premijerom i predsjednicom, Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani, i s predstavnicima opozicije i Srpske liste.

Chollet, s kojim je doputovao i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar, rekao je poslije sastanaka u Prištini da vidi “snažnu volju” kosovske vlade da “zasuče rukave” u procesu dijaloga, ponovivši stav da konačni sporazum treba da bude zasnovan “na međusobnom priznanju Kosova i Srbije”.

On je kazao da je formiranje Zajednice srpskih općina “hitna stvar”, ali da SAD ne podržavaju “stvaranje Republike Srpske na Kosovu” i da prilikom njezinog formiranja “treba poštovati Ustav i kosovske zakone”.

State department je ranije naveo da će Chollet posjetiti Skoplje, Prištinu i Beograd s ciljem da naglasi trajnu posvećenost SAD miru, stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Chollet je trebalo da posjeti Balkan i Bruxelles sredinom decembra, ali je otkazao putovanje zbog pozitivnog testa na koronavirus. U međuvremenu je odustao od posjete Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Bruxellesu, piše Fena.

Haber.ba