Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Escobar: Milanović je u krivu, SAD ne ratuje s Rusijom

Milanović je nekoliko puta izjavio da SAD preko Ukrajine vodi ‘proxy’ (posrednički) rat protiv Rusije, da vrijedi i obrnuto te da će se zato rat u Ukrajini rješavati između Washingtona i Moskve.

„U tom pogledu Milanović je u krivu, ovo nije proxy rat, ovo je pokušaj da se pomogne žrtvi neprovocirane agresije kako bi se obranila“, rekao je Escobar danas u Zagrebu.

Za Hrvatsku je po tom pitanju važnije što čini nego što govore njezini političari. „U svim aspektima je Hrvatska na pravoj strani – u svakoj odluci, u svakoj deklaraciji, u svom djelovanju“.
Srbija ne glumi

Na samom kraju godine u kojoj je srbijanski politički vrh slao zapaljive poruke o Hrvatskoj – predsjednik Aleksandar Vučić optuživao ju je za energetsku sabotažu te je ponavljao kako „ne želi na hrvatsko more“, a njegov ministar obrane je hrvatsku vladu prozvao „ustaškom“ i „iskompleksiranom“ – srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić objavio je da ga je Vučić zatražio da „odledi“ odnose sa Zagrebom.

Tjedan dana poslije, povodom pravoslavnog Božića, Dačić je stigao u Zagreb i pozvao na „natjecanje u izgradnji mira“ između dvije zemlje.

Escobar je u ponedjeljak u razgovoru s novinarima u hrvatskoj prijestolnici, nekoliko dana nakon boravka u Beogradu, rekao kako je ta inicijativa „stvarna“ i da Srbija „želi i mora poboljšati svoje odnose s jednim od svojih najprosperitetnijih susjeda“.

Izaslanik Bijele kuće za Zapadni Balkan rekao je da iza toga stoji potreba Beograda da shvati da „Rusija nije pouzdan partner“ kakvim se u Srbiji smatra i da ruski predsjednik Vladimir Putin „više nikad neće biti vjerodostojan sugovornik“.

„Moraju početi ponovno razmatrati svoj međunarodni položaj, a mislim da je dio toga i popravljanje odnosa sa susjedima“, istaknuo je Escobar.

On smatra kako se Srbija mora pridružiti zapadnim sankcijama Rusiji jer joj je to i pravna obaveza na putu prema Europskoj uniji, a dok se to ne dogodi, SAD će nastaviti raditi na tome da Srbija „shvati posljedice malignog ruskog utjecaja na Balkanu“. prenosi n1

Haber.ba