Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Ivica Osim će dobiti ulicu u Beogradu

Osim, koji je preminuo 1. maja u austrijskom Grazu, bit će sahranjen u 14 sati.

Prije toga, u 11 sati, bit će održana komemoracija u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Među brojnim delegacijama koje su danas došle odati počast Ivici, nalazi se i delegacija Fudbalskog saveza Srbije, koju čine zamjenik predsjednika Nenad Bjeković i selektor A tima Dragan Stojković.

Oni su posjetili i Ambasadu Srbije u Sarajevu, gdje je Stojković otkrio divnu informaciju koja će obradovati sve iskrene poklonike fudbala na prostoru celog regiona:

“Uoči puta za Sarajevo, imao sam razgovor sa čelnim ljudima grada Beograda i gotovo je izvjesno da će jedna od ulica u našoj prijestolnici dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu. On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom fudbalskom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da mora da prođe tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice.”

Za kraj, Piksi je, prema pisanju srbijanskih medija, o Osimu rekao:

“Bio je vrlo inteligentan, svaka njegova rečenica imala je neki širi smisao, nije se služio floskulama i uvijek je slao jasnu poruku šta želi i šta mu je namjera. To smo samo mi Balkanci umeli da shvatimo na pravi način. Osim je bio kosmopolita, lijepo se osećao i u Zagrebu i u Beogradu i u Skoplju… Ljubljani, Titogradu, Novom Sadu, Prištini… I svuda su ga voljeli. Ukratko rečeno, bio je Jugosloven. Doći u Sarajevo i odati mu posljednju poštu, najmanje je što možemo da učinimo za jednog takvog čovjeka otvorenog srca. Švabo je to zaslužio svojom pojavom, likom i djelom.”

Haber.ba