Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Kurti: Vlada Kosova neće razgovarati sa kriminalcima na sjeveru, već će ih hapsiti

Imamo saradnju i koordinaciju sa KFOR-om, zato je i dato ovo neophodno vreme i prostor KFOR-u i u ovom slučaju mora se shvatiti da ne može biti i principa slobodnog kretanja i barikada na putevima koje onemogućavaju slobodno Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je danas da Vlada Kosova smatra da je postavljanje barikada na putevima na severu Kosova nezakonit i neprihvatljiv čin, te da se iste neće tolerisati, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kurti je, otvarajući sednicu Vlade, rekao da Vlada neće niti razgovarati niti sarađivati sa kriminalcima na severu zemlje, već će ih hapsiti.

„Nažalost, ti kriminalci koje sankcionišu i Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija podržavaju predsednik i Vlada Srbije u cilju narušavanja teritorijalnog integriteta naše Republike, ali i destabilizacije regiona. Kosovske institucije neće razgovarati i sarađivati sa kriminalcima, već će ih hapsiti“, naglasio je Kurti.

On je dodao da je, u skladu sa bezbednosnim procenama, KFOR-u dato vreme i prostor za delovanje, ali je dodao i da to vreme ubrzano ističe.

„Imamo saradnju i koordinaciju sa KFOR-om, zato je i dato ovo neophodno vreme i prostor KFOR-u i u ovom slučaju mora se shvatiti da ne može biti i principa slobodnog kretanja i barikada na putevima koje onemogućavaju slobodno kretanje“, rekao je Kurti.

Govoreći o izazovima i dostignućima u 2022. godini, istakao je da je Policija Kosova sprovela 850 operacija protiv organizovanog kriminala i šverca, te da su ove operacije “narušile udobnost kriminalaca”, posebno na severu Kosova za koje je “nedostatak vladavine zakona bila sloboda”.

Kurti je rekao da se Kosovo, kada je u pitanju situacija na severu zemlje, pravnim radnjama i odlukama suprotstavlja kriminalcima, koji osporavaju kosovske organe za sprovođenje zakona, ali i narušavaju bezbednost zemlje.

Kosovski premijer je izneo i podatak da je tokom 2022. godine uhapšeno ukupno 3.051 osoba, od čega je 288 javnih funkcionera, dok je uništeno 69 kriminalnih grupa i zaplenjeno više od 1,9 tone opojnih supstanci, u okviru borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Haber.ba