Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Kurti: Zajednica srpskih općina ne prolazi

“Zajednica je prošla ovdje u Skupštini. Ona ne prolazi. Nije je podržao Ustavni sud. Nije prihvatio narod. Zajednica ne prolazi ni od premijera ni do Vlade”, kazao je Kurti u obraćanju zastupnicima kosovske Skupštine iza ponoći, a njegov govor naišao je na oštre kritike oporbenih zastupnika koje drže da je kosovski premijer prihvatio osnivanje ZSO na Kosovu.

Prema njegovima riječima, Srbija nije uspjela nametnuti formiranje ZSO kao preduvjet iako tijekom sastanka u Briselu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govori samo o toj zajednici.

“Kada se sastanem s predsjednikom Srbije u Briselu, on kaže samo Zajednica i ništa više”, istaknuo je Kurti.

Kosovski premijer Kurti dalje je dodao da će sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom ukloniti prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama kao što je ulazak u NATO i potpisivanje Partnerstva za mir s NATO-om.

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdićiku na sjednici, koja je trajala do kasnih sati kazao je da Kurti pokušava prodati sporazum sa Srbijom, a Kurtijev govor nazvao je ponoćnom bajkom.

“U najvažnijem procesu koji se događa u Europi, Skupština Kosova ima dužnost baviti se ovakvim pitanjem. Nažalost, imamo velike nesuglasice. Čini se da smo zaboravili da je potrebno unutarnje zajedništvo i odgovorno ponašanje prema državi”, kazao je Abdićiku.

Također tijekom sjednice zastupnici oporbenih stranka optužili su Kurtija da je odustao od obećanja koja je dao tijekom izborne kampanje prihvaćanjem europskog plana.

Predsjednik PDK Memli Krasnići rekao je da posljednji sporazum postignut u Briselu između Kosova i Srbije ne može imati ustavnu, obvezujuću i pravnu valjanost ako ga ne ratificira Skupština Kosova.

“To je sporazum koji kaže, na dan objave se vidjelo da je dogovoreni naziv ‘Sporazum o putu normalizacije’, u nacrtu se zove ‘Temeljni sporazum’, ali tekst je gotovo isti iz ranijih verzija. Zastupnicima u Skupštini nije bilo jasno o čemu je premijer Kurti pregovarao, koje su promjene koje su se dogodile”, rekao je Krasnići, prenose Repoteri .

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliju kazala je da je prihvaćanje sporazuma razotkrilo Kurtijevu karijeru punu demagogije, prijevara, manipulacije i licemjerja.

Čelnici Srbije i Kosova podržali su 27. veljače na sastanku u Briselu prijedlog EU za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

Istodobno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti složili su se da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji između Kosova i Srbije.

Nakon toga Aleksandar Vučić rekao je da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u UN-u, dodajući kako je to rekao svim europskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

Obojica čelnika su se nakon povratka iz Brisela suočila s oštrim kritika oporbenih stanka koje u Prištini Kurtija kritiziraju da je prihvatio formiranje ZSO na Kosovu, a u Beogradu srbijanske desne oporbene stranke optužuju Vučića za izdaju Kosova te državnih i nacionalnih interesa, pišu Vijesti.ba.

Haber.ba