Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Pelosi: Hrvatska je ključni američki saveznik

– Privilegij je pridružiti se našim europskim saveznicima i drugim partnerima iz cijelog svijeta u Hrvatskoj kako bismo izrazili nedvojbenu solidarnost s ukrajinskim narodom. Vladimir Putin vodi neizazvan, sveobuhvatan napad na Ukrajinu, od okupacije Krima i pokušaja pripajanja dodatnog teritorija, do njegovih očajničkih napada na civile i civilnu infrastrukturu. Ovog tjedna Amerika se pridružuje našim demokratskim partnerima kako bismo potvrdili obećanje da ćemo biti uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu i držati Rusiju odgovornom, sve dok Ukrajina ne izbori pobjedu, poruka je Nancy Pelosi.

Predsjednica Zastupničkog doma održat će i bilateralne sastanke na visokoj razini s hrvatskim i ukrajinskim dužnosnicima. Na Summitu će sudjelovati i zastupnik Gerry Connolly, predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a.

– Radeći povijesnom brzinom, snagom i jedinstvom, Sjedinjene Američke Države i saveznici Rusiji su nametnuli razorne sankcije, a Ukrajini isporučili pomoć koja je promijenila igru. Naša čvrsta solidarnost s herojima Ukrajine do sada je bila odlučujuća, a bit će još važnija kako se približava zima, stoji u priopćenju predsjednice Zastupničkog doma koja zaključuje kako je Hrvatska ključni američki saveznik, regionalni lider i NATO partner, a dolazak u Zagreb produbit će vezu između dviju država.

U ime američke vlade, Pelosi je zahvalila predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku ukrajinskog parlamenta Ruslanu Stefančuku, kao i hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom što su okupili čelnike zakonodavnih tijela iz svjetskih demokracija na tako važnom skupu u pravom trenutku, piše HRT.

Haber.ba