Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Plenković: Hrvatska se zalaže za kandidatski status Ukrajine za članstvo u EU

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je u Zagrebu potpredsjednici ukrajinskog parlamenta Oleni Kondratjuk rekao da se Hrvatska čvrsto zalaže za kandidatski status Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji.

Plenković je potpredsjednicu Vrhovne Rade primio u Banskim dvorima uz šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i Vasilja Kiriliča, ambasadora Ukrajine u Hrvatskoj, saopćeno je iz vlade Hrvatske.

Premijer je tom prilikom još jednom izrazio snažnu podršku Hrvatske Ukrajini koja se bori protiv ruskog napada te naglasio da će se nastaviti hrvatska podrška toj ratom pogođenoj zemlji u svim aspektima, uključujući prihvat izbjeglica.

Naglasio je punu podršku Hrvatske evropskom putu Ukrajine, kazavši kako se Hrvatska čvrsto zalaže za sticanje kandidacijskog statusa Ukrajine za članstvo u EU te će pružiti i svu stručnu pomoć na tom putu.

Kondratjuk je zahvalila vladi na hrvatskoj pomoći, a Plenković joj je rekao da cijela Hrvatska žali zbog svih nevinih žrtava i brojnih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove.

Haber.ba