Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Počeli predsjednički izbori u Crnoj Gori: Đukanović ili neko drugi?

Za petogodišnji mandat bore se aktealni šef države i kandidat njegove Demokratske partije socijalista Milo Đukanović te čelnik prosrpskog Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić, zastupnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković, predsjednik Demokrata Alekse Bečića, Jakov Milatović iz Pokreta Europa sad (PES), čelnik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović te influencer Jovan Radulović.

Biračko pravo na izborima za predsjednika Crne Gore ima 542.154 građana, a birališta će biti otvorena do 20 sati. Prvi preliminarni rezultati najavljeni su za 21 sat. Prema istraživanjima javnog mnijenja, izvjestan je drugi krug izbora koji će se održati 2. aprila.
Odluka o raspuštanju parlamenta

Ankete pokazuju da će u drugi krug ući Milo Đukanović dok se za njegovog rivala bore Mandić, Bečić i Milatović. Situaciju pred izbore dodatno je zakomplicirala Đukanovićeva odluka da raspusti crnogorski parlament, nakon isteka roka i neuspjelog pokušaja sastavljanja vlade.

Tako će se i parlamentarni izbori prema zakonima Crne Gore morati održati do kraja maja. Smatra se da odluka o raspuštanju neće bitnije utjecati na rezultate predsjedničkih izbora.

Nedjeljne izbore pratit će promatrači misije OESS-a, Vijeća Europe te promatračka misija Europskog parlamenta, koju će predvoditi izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula, kao i promatrači lokalnih nevladinih udruga. Crna Gora je od uvođenja višestranačja 1990. imala osam predsjedničkih izbora i trojicu predsjednika. prenosi n1

Haber.ba