Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Preminuo Kornelije Bata Kovač

Uzrok smrti za sada nije poznat.

Svoju prvu pjesmu “Pusti trotoari” Kovač komponira već s četrnaest godina – 1956. godine. Zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Kornelije je postao: skladatelj, pijanista, producent i aranžer.

U 1961. godini, osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovani jazz trio. Godine 1963. učestvuje na jugoslavenskom džez festivalu, koji je održan u Bledu u Sloveniji.

Nakon što je bio u nekoliko sastava iz Bosne i Hercegovine, pridružuje se sarajevskom najpopularnijem pop bendu – Indexi. S njima je bio na dvomjesečnoj turneji u SSSR-u

Kornelije Bata Kovač postaje član Indexa 1966. godine, i s njima već sljedeće godine svira na turneji po SSSR-u. Za sarajevske Indexe Kovač je napisao pjesme “Boj na Mišaru” i “Ako jednom budeš sama”. Radeći s Indexima, Kovač je stekao ime skladatelja i instrumentaliste, ali po odsluženju vojnog roka donosi odluku i seli u Beograd želeći pokušati nešto svoje.

U Sarajevu, 1967. ,na festivalu “Vaš šlager sezone” osvaja prvo mjesto s pjesmom “Moj profesor”. prenosi “Radiosarajevo“.

Haber.ba