Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Pusić: Hrvatska nema politiku prema BiH, već prema HDZ BiH

– Hrvatska politika prema BiH je toliko protiv hrvatskih interesa da ja nemam riječi, kao da pucaš mitraljezom samom sebi u obje noge. Hrvatska ustvari nema politiku prema BiH, već prema HDZ-u BiH. A vitalni hrvatski interes je stabilna i prosperitetna BiH – kazala je Pusić na regionalnoj konferenciji “Quo vadis, Balkan”.

Navela je da Hrvatska ima više od hiljadu kilometara granice sa BiH.

– Samim tim, nema ništa prirodnije nego da težimo da BiH bude stabilna. Ali, naše politike su učinile sve da to upropaste, one su upropastile sopstveni kredibilitet – navela je Pusić.

Ocijenila je da “momentalno” treba pojačati prisustvo EUFOR-a u BiH i započeti rad na pisanju demokratskog ustava, jer ne može ustav jedne države da bude “četvrti apendiks mirovnog sporazuma”.

Pusić je dodala da je u BiH potrebna promjena Izbornog zakona i to po osnovnom demokratskom principu “jedna osoba – jedan glas”, a potom treba ugraditi i mehanizme zaštite kolektivnih prava.

Prema njenim riječima, EU mora da odluči da je Zapadni Balkan njeno geopolitičko i sigurnosno pitanje koje mora da riješi.

Magazinović: Srbija i Hrvatska vrše “tihu agresiju” na BiH

Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije BiH ocijenio je da dobrosusjedski odnosi u regiji ne postoje, jer Srbija i Hrvatska vrše “tihu agresiju” na Bosnu i Hercegovinu.

– Oni se lažno predstavljaju kao garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, oni su strana potpisnica mirovnog sporazuma, jer su njihove armije učestvovale u ratovima, a ne nekakvi garanti – rekao je Magazinović.

Prema njegovim riječima, najeklatantniji primjeri narušavanja dobrosusjedskih odnosa su predsjednici Srbije i Hrvatske, Aleksandar Vučić i Zoran Milanović, koji “naizmjenično narušavaju mentalno zdravlje” građana BiH, koji su duboko traumatizovani zbog rata iz devedesetih godina 20. vijeka.

– Vučić ponekad spominje integritet Bosne i Hercegovine, ali nikada ne spominje suverenitet naše države. Milanović je imao priliku da bude balkanski Vili Brant, da pruži ruku i zatraži od drugih da priznaju tuđu bol i da ostane zapisan u historiji. A on je odabrao da trči za glasovima za drugi predsjednički mandat – tvrdi Magazinović.

Upitao je kako to da zapadni partneri često spominju i kritikuju ruski uticaj u regionu, a uticaj Srbije i Hrvatske koji je mnogo veći, prolazi bez kritike.

Grbović: Srbija mora da uskladi svoju vanjsku politiku s EU

Govoreći o tome da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović je kazao da Srbija mora da uskladi svoju vanjsku politiku s EU, ne samo zato što je zemlja kandidat, već zato što je to ispravno.

Grbović je naveo da će PSG podržati akt o uvođenju sankcija Rusiji.

– Rušit ćemo Vučića na svim drugim temama, osim na toj – kazao je Grbović.

Slovenački poslanik u EP: Ne ulazite u Otvoreni Balkan

Poslanik Evropskog parlameta iz Slovenije Roman Jakić ocijenio je da je saradnja preko Berlinskog procesa bolja opcija od Otvorenog Balkana i poručio “ne ulazite” zemljama koje su pozvane u Otvoreni Balkan.

On se zapitao šta je ruski cilj u destabilizaciji Zapadnog Balkana i dodao da je to možda baš “Otvoreni Balkan”.

Nezavisni poslanik u Saboru Hrvatske Bojan Glavašević rekao je da “Vučićeva Srbija” ne može da vodi glavnu riječ u promociji ideje “otvorenog Balkana”.

Ocjenjuje da je “Otvoreni Balkan”, što se Vučića tiče, u osnovi “srpski svijet”.

Ivan Vujović iz Socijaldemokratske partije Crne Gore rekao je da u EU mora da postoji svjest i strateški pristup da nema stabilnosti EU ako ona ne uključi i stabilizuje i Zapadni Balkan.

Regionalnu konferenciju “Quo vadis, Balkan?” organizuju Regionalna akademija za demokratiju, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Dokumenta iz Zagreba, uz podršku EFB, prenosi Beta.

Haber.ba