Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

Sjeverna Makedonija tek treba da otvori pregovore o pristupanju EU

… i neodređenom broju drugih bugarskih državljana, bugarski predsjednik Rumen Radev rekao je da “Sjeverna Makedonija tek treba da otvori vrata” u pregovorima o pristupanju EU.

Radev, koji je bio u Centralnom vojnom klubu u Sofiji, dodao je da “sada razumijete zašto sam se toliko borio da prava makedonskih Bugara budu zaštićena u Ustavu te zemlje [Sjeverne Makedonije] i da to bude obavezno uslov za početak pregovora”.

Bugarski predsjednik je naveo da makedonskim institucijama više nije dovoljno da dokazuju da nisu dio antibugarske kampanje.

– Krajnje je vrijeme da se dokažu da se aktivno bore protiv ove kampanje – rekao je on.

Radev je uvjeravao novinare da će se aktivirati svi evropski mehanizmi kako bi se okončala antibugarska mržnja i histerija u Sjevernoj Makedoniji.

Na Vojnoj medicinskoj akademiji (VMA) u Sofiji jutros je BTA rečeno da se stanje sekretara Bugarskog kulturnog kluba u Ohridu Hristijana Pendikova popravlja. On je i dalje na intenzivnoj njezi i vjerovatno će u narednim danima biti premješten na drugu jedinicu, saopćeno je iz bolnice, piše Fena.

Pendikov je operisan na VMA u Sofiji nakon što je napadnut u Ohridu prošle sedmice pri čemu je pretrpio teške tjelesne povrede. Sljedećeg dana je prebačen na VMA na liječenje. Napad je uslijedio nakon niza napada na bugarske kulturne klubove u Republici Sjevernoj Makedoniji i izazvao je oštre reakcije, posebno iz Sofije, prenosi BTA.

Haber.ba