Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

U Hrvatskoj neiskorišteno 1,3 miliona vakcina protiv COVID-a

… doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) u kojemu kažu da je rezervirano još sedam miliona doza za isporuku do kraja iduće godine.

Tako će Hrvatska u idućem razdoblju dobiti još sedam milijuna doza cjepiva iako se na skladištima čuva 1,3 milijuna neiskorištenih doza, a uništeno je već 354.999 doza.

Hrvatska nije jedina zemlja koja se suočava s problemom neiskorištenog cjepiva. Diljem svijeta cjepivo se uništava dok se istodobno svaki mjesec u svijetu proizvede oko milijardu doza cjepiva protiv korone.

Prema podacima HZJZ-a, Hrvatska je dosad utrošila 5,2 milijuna, donirala dva milijuna, a na skladištima se čuva 1,3 milijuna doza.

Sve skupa riječ je o oko 8,8 milijuna doza, a gdje je preostalih 3,4 milijuna doza (do naručenih 12,2 milijuna doza) nije jasno iz odgovora koji su na Hinin upit poslali iz HZJZ-a.

Iako je riječ o ogromnim količinama cjepiva koje ostaje neiskorišteno, u HZJZ-u kažu kako je Hrvatska još dobro prošla jer joj je bilo namijenjeno čak 40 milijuna doza prema broju stanovnika. No hrvatska zdravstvena administracija uspjela je taj broj skoro prepoloviti na 19 milijuna doza (12,2 milijuna do sada i 7 milijuna doza za predstojeće razdoblje) zbog opreza i svjesnosti o viškovima.

Sve se to događa u situaciji kada je interes za cijepljenje u zemlji sve manji te se Hrvatska tako suočava sa sve većim problemom viška cjepiva.

Ministri zdravstva osam zemalja EU, među kojima je i hrvatski ministar Vili Beroš, podržali su prošloga tjedna inicijativu Poljske, kojom se traži revizija ugovora između proizvođača cjepiva protiv korone i država članica EU na način da proizvođači participiraju u rješavanju viškova cjepiva, kao i da obustave isporuke cjepiva koje više nikome ne treba, piše Fena.

Haber.ba