Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

U Hrvatsku pristiglo više od 2.500 izbjeglica iz Ukrajine

Plenković je na sjednici hrvatske vlade podsjetio da je po informacijama Međunarodne organizacije za migracije Ukrajinu napustilo 1,8 milijuna ljudi.

“U Hrvatsku ih je do danas ušlo više od 2580“, kazao je Plenković, dodajući da je najviše žena (1205) i djece (950), prenosi Hina.

Hrvatski premijer naveo je da ukrajinske izbjeglice imaju, po Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti, pravo na boravak, iskaznicu, osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje, informacije o pravima i obvezama, rad bez dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, spajanje obitelji te slobodu vjeroispovijesti.

Plenković je istaknuo i da je jedna od posljedica ruske agresije na Ukrajinu “značajan rast” cijena energenata, ali da zbog toga ne treba popustiti Rusiji.

“Agresija na Ukrajinu imat će posljedice za cijeli svijet. No, važno je da ovdje ostanemo čvrsti, da ostanemo jedinstveni, da ne popustimo u našoj solidarnosti s Ukrajinom niti da posustanemo pred bilo čijim utjecajima”, poručio je hrvatski premijer.

“Svako je popuštanje dugoročno pogubno za sigurnost cijele Europe. Stoga će vlada, zajedno s ostalim europskim partnerima, pronalaziti odgovarajuće mjere kako bi što je više moguće zaštitila naša kućanstva i gospodarstvo“, dodao je Plenković, piše Fena.

Haber.ba