Connect with us

Upište pojam za pretragu

Regija

U Jadranskom moru se pojavio neobičan crv jarkih boja i otrovnih “iglica”: Šta da radite ako naiđete na njega?

Prethodnih dana se u medijima pojavila vijest kako je desetogodišnje dijete nakon igre u plićaku uboo Vatreni crv na plaži u Rogoznici, nakon čega mu je ukazana pomoć u bolnici.

Morski biolozi ističu da je Hermodice Caruncula, vrsta člankovitog crva čija teritorija rasprostiranja se proteže od delova južnog Mediterana do istočnog Atlantika, ali da se može naći u gotovo svim tropskim morima na dubinama od 1 do 25 m. Njihovo tijelo je člankovito, dijelimično pljosnato i podijeljeno na desetine identčnih segmenata. Najčešće su dugi između 5 i 10 cm, dok su primjerci od oko 30 cm rijetko bilježeni.

Prepoznatljiv je po nizu bijelih čekinja koje se nalaze na bokovima sa obje strane, a koje mogu da probodu kožu plena i na taj način izluče otrov u njegov organizam. Doktori upozoravaju da je ove iglice teško izvaditi, ali i da ubod izaziva crvenilo, otok, iritaciju i priličan bol.

Međutim, ovaj crv se smatra izuzetno sporom životinjom, čija ishrana se sastoji od morskih zvijezda, meduza, korala i ježeva, a koji se hrane i ostacim sa morskog dna. Stoga je preporuka stručnjaka da ukoliko primijetite morskog crva jarkih boja, ne pokušavate da ga uzmete u ruku jer je najvjerovatnije riječ o otrovnom stvorenju koja neće pokušati da vas napadne, piše Nationalgeographic.


Haber.ba