Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Aleksa Vuković, pobjednik prve Red Bull 400 utrke na Igmanu: Dok se borite – imate šansu

[ad_1]

Drugo bh. izdanje utrke Red Bulll 400 održat će se 2. jula na Igmanu, a prijave su u toku. Prošlogodišnji pobjednik u muškoj konkurenciji, Aleksa Vuković, namjerava se ponovo takmičiti, a njegova želja je da upiše i drugi trijumf na „najtežih 400 metara koje ćete ikad pretrčati“, kako još nazivaju ovu utrku.

Bosna i Hercegovina se odabranom društvu zemalja u kojima se održavaju utrke svjetskog Red Bull 400 prvenstva pridružila prošle godine. Na kultnoj velikoj skakaonici na igmanskom Malom polju, među 120 takmičara izdvojili su se pobjednik u muškoj konkurenciji, Aleksa Vuković (04:22:29), i pobjednica u ženskoj konkurenciji, bh. reprezentativka Adela Čomor (05:28:84). Oni su u historiju ušli kao prvi pobjednici, a samim tim i vlasnici najboljih vremena, koja će možda već ove godine biti oborena. Vuković će nastupiti i ove godine, te naglašava da ponovo želi dotaći vrh.

„Ja sam pobjednik prvog izdanja Red Bull 400 na Igmanu i aktuelni rekorder staze. Ove godine se ponovo nadmećem protiv skakaonice, sebe i drugih takmičara. Odbrana titule će biti validna samo ako oborim sopstveni rekord, što će biti najveći izazov za mene“, ističe Aleksa.

Red Bull 400 slovi za najtežu utrku na svijetu, a nastala je u Austriji 2011. Riječ je o vertikalnom usponu na neobičnoj stazi – skijaškoj skakaonici. Utrka je duga svega 400 metara, ali predstavlja veliki izazov i za one najspremnije. Takmičari kreću od podnožja brda i pokušavaju što prije doći do vrha, pri čemu moraju savladati nagib od 37 stepeni, odnosno 170 metara visinske razlike, u samo 400 metara staze.

Aleksa je već započeo bazične pripreme i optimističan je.

„Glavni fokus je na dugoročnoj izdržljivosti i maksimalnoj snazi, i do 2. jula bih trebao biti na zavidnom nivou. Ove godine očekujem sebe u još boljem izdanju. Od prošle godine u sjećanju su mi ostala jaka upala mišića, definitivno dobar provod i nova poznanstva“, kaže on.

„Ova trka je ultimativni test uma i tijela. Svima koji se dvoume oko prijave, savjetujem da izađu van svoje zone komfora i testiraju svoj karakter i tijelo“, poručuje prošlogodišnji pobjednik.

Utrka se organizuje u kategorijama za žene i muškarce, koji će startati odvojeno, ali za sve važe ista pravila i format. Učesnici će biti podijeljeni u grupe, kroz koje će pokušati da izbore mjesto u finalu.

„Najbolja priprema za ovakvu trku je trening maksimalne snage nogu u kombinaciji s kardiom i specifičnom snagom nogu – skokovi i trčanje u brdima. Poruka svim učesnicima je da voda neće postati toplija ako čekate. Brdo je i dalje tu, prijave su otvorene, a dok se borite i trenirate – imate šansu“, Aleksin je savjet.

Prijave za utrku su u toku, za najuspješnije takmičare predviđene su primamljive nagrade, a svi učesnici će dobiti zanimljiv startni paket s iznenađenjima. Startni paket sadrži Topspeed ruksak, dres, medalju i bocu s vodom, a učesnici će dobiti i kupon za konzumaciju hrane i pića. Cijena startnog paketa iznosi 50 KM, a njegova vrijednost 90 KM.

Pored Alekse, među brojnim takmičarima naći će se i pobjednici Zelene staze na nedavno održanom Vučko trailu – Džemo Jašarević i Emina Alagić, koji su osvojili startni paket za Red Bull 400.

SCsport.ba