Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Bošković: U jednoj smo od težih grupa na EP, ali ipak imamo velike šanse za prolazak grupne faze


Bilećanka Dajana Bošković je prošle godine bila najbolja odbojkašica reprezentacije Bosne i Hercegovine na putu do drugog plasmana na jedno veliko takmičenje, odnosno Evropsko prvenstvo 2023. godine u Belgiji, Italiji, Estoniji i Njemačkoj.

Ona je bila naša najefikasnija odbojkašica u kvalifikacijama nakon kojih je po drugi put u karijeri otputovala u Kinu kako bi obukla dres Shenzena.

Prvenstvo u Kini ne traje dugo, tako da je Dajana tamošnji angažman već zaključila.

“Još jedna sezona u Kini je iza mene. Mogu reći da je bila veoma uspješna jer smo zauzele treće mjesto”, kazala je Dajana Bošković za Dnevni list.

Potom se osvrnula na razlike između pristupa na dva kontinenta.

“Glavne razlike između evropske i kineske odbojke su u kvantitetu rada. U Kini se mnogo više trenira, treninzi duže traju, ali liga traje kraće nego u Evropi. Odigrale smo jako veliki broj utakmica u kratkom periodu. Liga je trajala svega mjesec i pol dana, a mi smo odigrale tridesetak utakmica”, osvrt je Bilećanke.

Po povratku u Evropu klupski angažman je početkom ove godine pronašla u Volei Alba Blaj, rumunskom klubu koji s klupe vodi bh. selektor Stevan Ljubičić.

“Jako mi je drago što imam priliku da radim s njim i u klubu. Tu je i nekoliko djevojaka koje znam od ranije, kao i moja najbolja prijateljica Slađana Mirković, pa samim tim sam se super uklopila. Rumunjska liga je neko novo iskustvo za mene, s obzirom da nikad prije nisam imala priliku da igram u rumunskom prvenstvu”, izjavila je Bošković.

Ona će biti jedna od predvodnica odbojkaške reprezentacije BiH koja će po drugi put ovog ljeta nastupiti na Evropskom prvenstvu.

“Mislim da smo i na ovom Evropskom prvenstvu u jednoj od težih grupa, ali svakako vjerujem da imamo jako velike šanse za prolazak grupne faze. Neke od ovih reprezentacija poznajemo od ranije i znamo naše domete protiv njih. Naravno da ćemo dati sve od sebe da se što bolje spremimo i da na EP odemo maksimalno motivirane da napravimo naš najbolji rezultat na nekom velikom natjecanju”, zaključila je Dajana Bošković.

Reprezentacija BiH će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi B sa reprezentacijama Švicarske, Bugarske, Hrvatske, Rumunije i Italije. Prva tri meča Zmajice će igrati u Monci protiv Švicarske, Bugarske i Hrvatske između 16. i 18. avgusta. Preostale dvije utakmice u grupi, s Rumunijom 21. avgusta i Italijom dan kasnije, će se igrati u Torinu.

SCsport.ba