Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Čileanac Ferreira pobjednik ekstremnog MTB spusta ulicama čileanskog grada


Pedro Ferreira bio je brži od Čeha Tomaša Slavika u dramatičnom finišu 18. izdanja trke Red Bull Valparaiso Cerro Abajo. Do pobjede na domaćem terenu došao je u konkurenciji najboljih svjetskih MTB spustaša u urbanom okruženju, koji su se takmičili na zastrašujuće strmim i uskim ulicama živopisnog Valparaisa.

Prelijepi čileanski grad Valparaiso od 2003. godine dočekuje brdske bicikliste iz cijelog svijeta, koji tu dolaze kako bi se utrkivali niz stepenice, oštre uglove i uske uličice ovog lučkog grada strmih obronaka.

Staza duga 2,4 km u gradu pod zaštitom UNESCO-a, sa oko 1605 stepenika i desetinama brzih zavoja, počinje na vrhu brda Cerro Carcel, vodi nizbrdo pored Bismarckovog trga i ulice Atahualpa, prema Neptunovoj fontani na trgu Anibal Pinto i cilju trke u gradskom središtu.

Na svom putu prema cilju, takmičari voze duž krova kuće uz čuvene Boccacciove stepenice, koje ih potom vode do prolaska kroz unutrašnjost hotela Faro Azul.

Prvi pobjednik ovog živopisnog spektakla bio je Sebastian Vasquez, a na vrh pobjedničkog postolja tokom godina penjali su se biciklisti poput Slovaka Filipa Polca i češke MTB zvijezde Slavika.

Ovog puta, od 30 prijavljenih takmičara nakon kvalifikacija je ostalo 16 finalista. Iznenađenje je bilo nekvalifikovanje poznatog britanskog bicikliste Bernarda Kerra, koji je doživio težak pad.

Među onima koji su se uspjeli kvalifikovati bili su Čileanac Pedro Burns, Kolumbijac Camilo Sanchez (pobjednik trke Red Bull Monserrate Cerro Abajo 2022) i Šveđanin Oscar Harnstrom. Slavik je vodio i bio nadomak trijumfa, no Ferreira mu je pokvario slavlje: nastupio je posljednji i sa svega četiri stotinke prednosti dokopao se pobjede.

“Znao sam da moram ići na sve ili ništa, i moja vožnja je dobro prošla. Ovaj sport je nevjerovatan. Hvala Valparaisu i Čileu”, izjavio je Ferreira koji je pobijedio i na prošlom izdanju ove trke, održanom 2019.

Snimak cijelog takmičenja može se pogledati ovdje.

Red Bull Valparaiso Cerro Abajo 2022, rezultati:

1. Pedro Ferreira (Čile) 02:18,95

2. Tomaš Slavik (Češka) 02:18,99

3. Johannes Fischbach (Njemačka) 02:19,27

SCsport.ba