Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Daniel Ricciardo proputovao Australiju u F1 bolidu


Australski vozač Formule 1 Daniel Ricciardo se na uzbudljiv način vratio za volan bolida Oracle Red Bull Racinga, najavivši predstojeću utrku za Veliku nagradu Australije u Melbourneu koja se vozi idućeg vikenda.

Kako bi se prilagodio jedinstvenim uslovima koji vladaju u njegovoj rodnoj zemlji, Ricciardo je proputovao kroz neke od najizazovnijih predjela Australije u legendarnom bolidu RB7, u kojem je Sebastian Vettel 2011. godine postao prvak, a Red Bull Racing osvojio krunu u kategoriji konstruktora. Vettelov timski kolega tada je bio jedan drugi Australac, Mark Webber.

Putovanje je za cilj imalo da Ricciardo savlada surove uslove i stekne izvjesnu prednost u odnosu na suparnike. Tokom ove avanture okušao se i vozio svoj bolid uporedo sa off-road motociklom, helikopterom, avionom, kamionetom i trkaćim super-automobilom.

Oracle Red Bull Racing je svog novog/starog vozača poslao na off-road avanturu diljem Australije, od plaža do divljine i pustinje, kako bi svijetu predstavio jedinstvene uslove koji vladaju u toj zemlji. Putovanje u bolidu RB7 vodilo ga je preko kultnih lokacija, od Broken Hilla i mosta Sea Cliff, do staze Mount Panorama u Bathurstu.

Ekipa je pozvala i lokalne trkačke majstore – šampiona Supercars prvenstva Shanea Van Gisbergena, legende enduro utrka Tobyja Pricea i Daniela Sandersa te akrobatskog pilota Matta Halla – kako bi pomogli Ricciardu da bolid isproba u najtežim uslovima.

Ricciardo je putovanje započeo na zapadu zemlje, nakon čega je posjetio stočnu stanicu u pustinji, a Daniel Sanders mu je pokazao kako se vozi kroz zloglasnu crvenu prašinu. Kratko se zaustavio u zabačenom gradiću Broken Hill, prije nego se na čuvenom mostu Sea Cliff na južnoj obali Novog Južnog Velsa susreo sa akrobatskim pilotom Mattom Hallom, sa kojim se okušao u savladavanju krivina.

“Ništa se ne može porediti sa uslovima u Australiji. Odlično smo se zabavljali jureći kroz divljinu i prelazeći preko mosta Sea Cliff”, izjavio je Ricciardo.

Putovanje je završilo na najpoznatijoj australskoj stazi, Mount Panorami, gdje je Shane Van Gisbergen u svojem Red Bull Ampol Camaru vodio bolid RB7 u obilasku najnepredvidivije staze u Australiji.

“Nakon mog prvog putovanja sa Red Bull Racingom u San Franciscu, uvijek sam želio priliku da to uradim i u Australiji. Biti ponovo kod kuće, voziti RB7 kroz australsku divljinu i svijetu predstaviti ono najbolje što Australija ima da ponudi – ima li boljeg načina da proslavim moju prvu domaću F1 utrku otkako sam se vratio u Oracle Red Bull Racing”, otkrio je Ricciardo.

Tim Oracle Red Bull Racinga će se od 30. marta do 2. aprila takmičiti na VN Australije, a Ricciardo je uzbuđen zbog povratka pred domaću publiku u Albert Parku:

“Australska publika donosi mnogo energije, i radujem se što ću vidjeti fanove Formule 1 u Melbourneu. Staza izgleda odlično, i nadam se da će ovo putovanje ekipi dati prednost koju trebamo.”

Serijal „Road Trips“ Oracle Red Bull Racinga je obišao planetu od SAD-a do Nizozemske, Južne Afrike i Češke, a sada je stigao i do Australije. Daniel je putovanje rodnom zemljom obavio pred svoju prvu utrku za VN Australije otkako se prošle godine vratio u tim Red Bulla.

The post Daniel Ricciardo proputovao Australiju u F1 bolidu appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba