Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Davis Cup kvalifikacije 2023: BiH u gostima protiv Švedske


Jučer je u Malagi (Španija) održano izvlačenje za kvalifikacione mečeve  u  “Davis Cup by Rakuten”  takmičenju za 2023 godinu.

U finalnoj grupnoj fazi igrati će najboljih TOP 16 reprezentacija svijeta, koje će svoje učešće u grupnoj fazi tražiti kroz predstojeće kvalifikacione mečeve.

U kvalikacionom meču u 2023.godini, protivnici sa kojim se seniorska DC reprezentacija Bosne i Hercegovine mogla sastati, bile su selekcije: Hrvatska, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Velika Britanija, Srbija, Kazahstan, Belgija, Švedska, Holandija, Argentina i Češka Republika.

Voljom žrijeba BiH će početkom mjeseca februara naredne godine igrati u gostima protiv selekcije Švedske  Švedska reprezentacija zauzima trinaesto (13) mjesto na zvaničnoj rang listi najboljih teniskih reprezentacija svijeta.Najbolji rangirani teniseri Švedske su braća Mikael i Elias Ymer. Mikael Ymer je 71 igrač svijeta, a njegov stariji brat Elias se trenutno nalazi na 130 mjestu najboljih tenisera svijeta.

U dublu Šveđani imaju u TOP 100 Andrea Goranssona, koji je 73-ći teniser svijeta u igri parova.

Najbolji bh tensieri će sigurno dati sve od sebe kako bi izvojevali pobjedu u meču protiv reprezentacije Švedske. Pobjedom nad Švedskom selekcijom, bosanskohercegovački reprezentativci bi izborili plasman u grupnu fazu  “Davis Cupby Rakuten” takmičenja, što bio najbolji rezultat ove sjajne generacije, koju sačinjavaju: Damir Džumhur, Tomislav Brkić, Nerman Fatić, Mirza Bašić zajedno sa selektorom Zoranom Zrnićem. Nadamo se da će bh teniseri biti zdravi, te da će tempirati formu za predstojeći kvalifikacioni Davis Cup meč, koji će se odigrati 3,4 ili 5 februara 2023. godine. Bosanskohercegovačka seniorska teniska reprezentacija nalazi se na 29 mjestu najboljih selekcija svijeta, te bi se pobjedom nad Švedskom u gostima, bh teniseri sigurno približili rankingu TOP 20 reprezentacija svijeta.

Ostali parovi kvalifikacionih mečeva su:

Hrvatska (1)  vs  Austria

Madžarska    vs Francuska (2)

Uzbekistan    vs Sjedinjene Američke Države (3)

Njemačka (4) vs Švajcarska

Kolumbija      vs Velika Britanija (5)

Norveška       vs Srbija (6)

Čile                vs Kazahstan (7)

Južna Koreja vs Belgija (8)

Švedska (9)   vs Bosna i Hercegovina (9)

Holandija       vs Slovačka (10)

Finska           vs Argentina (11)

Portugal        vs Češka Republika (12)

SCsport.ba