Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Dino Beganović debitovao u Formuli 3 i osvojio treće mjesto na trci u Bahreinu


U napetoj utrci Formule 3 u Bahreinu, pobijedio je Gabriel Bortoleto iz tima Trident. Na postolje se popeo i mladić porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Dino Beganović.

Beganoviću je ovo bila prva utrka u Formuli 3, a završio je na trećem mjestu. Beganović je dio tima Prema Racing, koji pripada slavnoj Ferrarijevoj akademiji, navodi Radio Sarajevo.

Bortoleto je pobijedio u Bahreinu uprkos tome što je prešao liniju iza Gabriela Minija dok je utrka završila iza tzv. “sigurnosnog automobila”. Mini, inače vozač Hitech Grand Prixa prvi je prešao crtu, ali kazneno vrijeme od pet sekundi zbog kršenja pravila od strane njegovog tima poslalo ga je na osmo mjesto.

Dino Beganović je rođen u Švedskoj 2004. godine. Njegovi roditelji Mirnesa i Fikret izbjegli su iz BiH u tu zemlju.

Prošle godine bio je šampion u takmičenju Formula Regional European.

A, sve je počelo 2011. kada se Beganović počeo baviti kartingom. Osvojio je više nacionalnih prvenstava, poput švedskog OK Junior kartinga 2018. Beganović je 2019. osvojio OK kategoriju i na švedskom i na italijanskom prvenstvu i završio drugi u WSK Euro Series iste godine.Godine 2020.

Beganović je debitovao u jednosjedu, natječući se u italijanskom F4 prvenstvu s Prema Powerteamom. Ondje je pobijedio na jednoj utrci u Imoli i završio treći, iza Francesca Pizzija i prvaka Gabrielea Minija.

Također je sudjelovao u odabranim rundama ADAC Formule 4 s italijanskim timom, osvojivši dvanaest bodova u dva vikenda.

The post Dino Beganović debitovao u Formuli 3 i osvojio treće mjesto na trci u Bahreinu appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba