Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Dvije brzine, a kočnica nema: Verstappen i Tsunoda se utrkivali motornim čamcima u močvari

[ad_1]

Aktuelni svjetski prvak u Formuli 1 i vozač tima AlphaTauri prije utrke za veliku nagradu Miamija odmjerili su snage u mašinama sa po 900 konjskih snaga i osam ventila. No, umjesto u bolidima na stazi Formule 1, utrkivali se u jedinstvenim močvarnim čamcima u močvari Everglades na Floridi.

Max Verstappen je prošlog vikenda upisao vrijednu pobjedu na Velikoj nagradi Miamija, prvoj utrci Formule 1 održanoj u ovom američkom gradu. Prije pete ovosezonske utrke, 24-godišnji Nizozemac i njegov japanski kolega Yuki Tsunoda zaputili su se zapadno u smjeru grada Naplesa, do Nacionalnog parka Everglades, gdje su uživali u sasvim drugačijoj vrsti visokooktanskog nadmetanja.

Močvara Everglades na Floridi je poprište utrka močvarnih čamaca još od 1949. godine. Dvojica vozača Formule 1 utrkivali su se na vodenoj stazi u lebdjelicama pokretanim moćnim motorima sa 900 KS i osam ventila, te s ogromnim točkovima promjera 170 centimetara.

U autentičnom doživljaju Floride i utrci hoverkraftima, Verstappenu i Tsunodi pridružili su se prvak u superscrossu Jett Lawrence i skateboardber Zion Wright, učesnik Olimpijade u Tokiju.

Nakon što su se u brzoj demonstraciji uvjerili u njihovu snagu, četvorka je naučila kako upravljati lebdjelicama sa kvačilom, dvije brzine i bez kočnica. Odvezli su probne krugove, a zatim je slijedio prvi dvoboj između Verstappena i Amerikanca Wrighta.

Wright je na samom početku poveo, ali je Verstappen izveo dramatičan povratak i došao do pobjede. U drugom dvoboju Tsunoda je krenuo silovito, te se čamac „podigao na zadnje točkove“, ali Lawrence je u startu zaostao i njegov hoverkraft je preplavila voda, te je Tsunoda prošao u završnicu.

U finalu je Tsunoda odlično startao – ponovo digavši čamac „na zadnje točkove“ – i poveo ispred rivala iz Formule 1, da bi na završnom pravcu odolio napadima zvijezde Oracle Red Bull Racinga i trijumfovao.

“Ovo je definitivno bila prva utrka hoverkraftima u mom životu, i jako sam uživao u njoj – skoro cijeli dan. Bilo je poput vožnje vodenog skutera: pri punom gasu ne možeš okrenuti čamac, ali bilo je lakše nego što sam očekivao i uspio sam se prilično brzo prilagoditi”, otkrio je 21-godišnji Japanac.

“Bio sam malo šokiran jer nikada nisam vidio nešto slično. Ali kada sam probao, bilo je odlično. Prilično je nevjerovatno voziti ih, jako se razlikuje od onoga na što smo navikli. Impresivno je sjesti u njih po prvi put i osjetiti kako funkcionišu. Vozio sam dosta različitih tipova vozila, ali ovo je svakako drugi nivo”, izjavio je Verstappen.

SCsport.ba