Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Iz Veleža odgovorili Zrinjskom: Morate javno osuditi nedolično ponašanje vaših navijača


Foto: FK Velež

Utakmica između Veleža i Zrinjskog imala je i “treće poluvrijeme” kada su se oglasili iz redova prvaka BiH i osudili parolu i ponašanje navijača Rođenih.

Iz Zrinjskog su osudili postupak navijača Veleža koji su raketom zamalo pogodili njihovog nogometaša Tomislava Kiša, posupak vatrogasaca koji su bakljama koje su Ultrasi ubacili u teren gađali navijače Zrinjskog, te parolu s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom.

Nakon te reakcije Zrinjskog uslijedio je odgovor i iz Veleža.

“Velež, kao organizator pomenute utakmice, preduzeo je sve potrebne mjere kako bi se svi učesnici mostarskog gradskog derbija, kako oni na terenu, tako i oni na tribinama, osjećali sigurnim i u potpunosti bili u mogućnosti uživati u istinskom nogometnom spektaklu.

Želimo podsjetiti na činjenicu da je sudija utakmice Irfan Peljto bio primoran prekinuti utakmicu u 35. minutu, procijenivši da su gostujući navijači ubacivanjem predmeta i pirotehničkih sredstava u teren, što je njihova ustaljena praksa u gradskim derbijima, ugrozili sigurnost igrača i članova obje ekipe, kao i svih prisutnih na stadionu.

Činjenica je i to da je svim prisutnima na stadionu, kao i cjelokupnoj sportskoj javnosti, jasno stavljeno do znanja da je odlučeno da će u slučaju da se isto ponovi doći do pražnjenja sektora za gostujuće navijače, upravo zbog opasnosti koju su prouzrokovali gostujući, a ne domaći navijači. Svaka druga interpretacija događaja je izbjegavanje preuzimanja odgovornosti i prebacivanje krivice na druge.

Želimo da vjerujemo kako svi trebaju prvo počistiti u svom dvorištu, pa bi bilo prikladno da naš predstavnik u Evropi prihvati činjenice i javno osudi nastavak nedoličnog ponašanja svojih navijača, zbog kojih ih je prošle sedmice UEFA kaznila za, između ostalog, rasističko ponašanje, upotrebu pirotehničkih sredstava i ubacivanje predmeta u teren.

Mi u FK Velež ponosni smo na činjenicu da je stadion Rođeni posljednjih godina, kontinuiranim razvojem i napretkom našeg kluba, postao mjesto kojeg rado posjećuju čitave porodice i upravo zbog toga svakodnevno naporno radimo na tome da im osiguramo što kvalitetniji komfor, te iznad svega, osiguramo njihovu bezbjednost. Jednako tako, uvjeravamo cjelokupnu bh. javnost da, nećemo dozvoliti da bilo ko uništava našu višedecenijskim napornim radom i odricanjima stečenu svojinu ili u javnosti pokušava iskriviti sliku o našim navijačima i klubu.

Ponosni smo na stogodišnju tradiciju istinske multikulturalnosti i činjenicu da smo od prvog dana postojanja simbol borbe protiv nejednakosti i ugnjetavanja.

Upravo zbog toga FK Velež najstrožije osuđuje bilo koji oblik ugrožavanja sigurnosti, izražavanja mržnje i diskriminacije po vjerskoj, rasnoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, kao i otvorenog nepoštivanja države Bosne i Hercegovine i njenih simbola.

Naša bogata tradicija i generacije onih koji su branili ideale našeg kluba, ne dozvoljavaju nam da zatvorimo oči na iskrivljavanje istine, ignorisanje činjenica i namjerno stvaranje pogrešne slike o klubu, njegovim navijačima i gradu Mostaru. Mostar u srcu, Velež do groba!”, stoji, između ostalog, u saopćenju Veleža.

 

(24sata.info)