Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Kruna velike karijere Kristijana Ronalda: Od ekstremnog siromaštva do najvećeg ugovora u historiji fudbala

Marca je jutros donijela informaciju kako će Kristijano Ronaldo (Cristiano, 37) nastaviti karijeru u saudijskom Al Nasru.

Madridski list je još prošle sedmice objavio ovakav scenario, koji se, kako stvari stoje, ostvaruje i učinit će Portugalca najplaćenijim igračem svih vremena.

Nezapamćena ponuda
Saudijci su pred Ronalda stavili nemoralnu ponudu, do sad nezapamćenu u svijetu fudbala – 200 miliona dolara po sezoni i ugovor na dvije i po godine, a isti izvor danas tvrdi da su Ronaldo i njegov menadžer Žorž Mendeš (Jorge Mendes) saglasni da se ovakva prilika ne smije propustiti.

Portugalac je odnedavno bez kluba, nakon što je neslavno okončao svoju priču s Mančester junajtedom. Svemu je kumovao skandalozni intervju s Pirsom Morganom (Piers), u kojem je Ronaldo oštro kritizirao trenera, klub i njegove čelnike.

U pomenutom intervjuu Ronaldo je priznao Morganu da je prije nekoliko mjeseci dobio veliku ponudu iz Saudijske Arabije, vrijednu 350 miliona eura za samo dvije sezone, ali ju je odbio jer je bio sretan u Mančester junajtedu.

Stvari su se u međuvremenu promijenile, a s ozbirom kako nijedna druga ponuda za trenutno nezaposlenog Ronalda nije ni blizu one koja stiže od prebogatih Saudijaca, jasno je da njegova karijera može ići u samo jednom pravcu.

Uvijek najplaćeniji
Zvuči suludo da najvećeg takmičara u historiji fudbala više ne interesuje takmičarski aspekt i da mu je važan samo novac.

Upravo je novac razlog zbog kojeg proteklog ljeta nije mogao pronaći novi klub, iako je to očajnički pokušavao. Nije bio spreman spustiti svoje finansijske zahtjeve, previsoke za jednog 38-godišnjaka, zbog čega ga nijedan veliki klub nije bio spreman angažovati.

Prema dostupnim informacijama, Ronaldo je u Mančester junajtedu zarađivao 31 milion eura po sezoni, što je ista cifra koju je imao i u Juventusu.

Ronaldo je bio najplaćeniji igrač Junajteda, dok je u Juventusu zarađivao tri puta više od bilo kojeg igrača u Seriji A.

Godinama je u samom vrhu po zaradi među fudbalerima. Na Forbesovoj listi, objavljenoj u oktobru ove godine, zauzima treće mjesto sa zaradom od 100 miliona dolara (40 miliona dolara na terenu i 60 van terena).

Prvi je fudbaler u historiji sa zarađenih milijardu dolara, a njegova trenutna vrijednost procijenjena je na 500 miliona dolara, što ga čini najbogatijim sportistom na svijetu.

Velike prihode ostvaraje i od društvenih mreža, najviše od Instagrama, gdje broji preko 500 miliona pratitelja – najviše na ovoj platformi.

Trofeji i rekordi

Ronaldov igrački put krenuo je iz malog kluba Andorinja, gdje je igrao dvije godine da bi 1995. godine otišao u Nasional. Godine 1997. stigao je u redove portugalskog giganta Sportinga, iz kojeg je u avgustu 2003. kao 18-godišnjak prešao u Mančester junajted.

Po dolasku na Old Traford potvrdio je da se radi o vanserijskom talentu. U Mančester junajtedu proveo je šest sezona, a “Crvene đavole” predvodio je do tri titule prvaka Engleske (2006–07, 2007–08, 2008–09) i naslova prvaka Evrope (2007–08).

S Junajtedom je osvojio još dva Liga kupa (2005–06, 2008–09), te po jedan trofej FA kupa (2003–04), Komjuniti Šilda (2007) i Svjetsko klupsko prvenstvo (2008).

Godine 2009. je u transferu vrijednom 94 miliona eura potpisao za Real Madrid, gdje je postao klupska legenda.

U devet godina provedenih na Santjago Bernabeuu osvojio je 15 trofeja, od čega četiri Lige prvaka (2013–14, 2015–16, 2016–17, 2017–18) i dva naslova prvaka Španije (2011–12, 2016–17).

Realov je najbolji strijelac u historiji s 450 postignutih golova.

U tom vremenu dok je igrao za Real osvojio je i pet Zlatnih lopti (2008, 2013, 2014, 2016, 2017). Tri puta je osvajao Pičiči trofej (2010–11, 2013–14, 2014–15), za najboljeg strijelca španskog prvenstva.

Na ljeto 2018. godine desio se njegov transfer u Juventus, koji je šokirao fudbalski svijet. “Stara dama” ga je platila 117 miliona eura, a s torinskim klubom je za tri godine uspio osvojiti pet trofeja, uključujući dva naslova Serije A (2018–19, 2019–20).

Najbolji je strijelac Lige prvaka u historiji te najbolji strijelac Liga petice, odnosno prvi fudbaler koji je došao do brojke od 400 golova.

Njegovu fantastičnu klupsku, pratila je i uspješna reprezentativna karijera. Ronaldo je najbolji strijelac u historiji Portugala (118 golova) i njegov rekorder po broju odigranih utakmica (193).

S Portugalom je bio evropski prvak 2016. godine, dok je u sezoni 2018–19 osvojio Ligu nacija.

Na trenutnom Mundijalu u Kataru postao je prvi igrač koji je postizao golove na pet svjetskih prvenstava.

Otac mu umro od alkohola
Ronaldo je od samih početaka izuzetno vezan za porodicu, koja igra veliku ulogu u njegovom životu.

Njegov otac Hoze Dinis (Joes) bio je siromašni baštovan i ratni veteran kojeg je alkohol odveo u smrt.

Paralelno sa baštovanstvom, Dinis je bio i ekonom u lokalnom fudbalskom klubu Anorinja. Upravo je tu Kristijano napravio prve fudbalske korake i prvi put se sastao s igrom koja će ga proslaviti. Dinis je dovodio sina da zajedno gledaju utakmice i tako mu probudio ljubav prema ”bubamari”.

Ronaldo je naknadno otkrio da nikada nije imao normalan razgovor s ocem, kojeg je krivio za teško djetinjstvo.

Dinis Aveiro je umro 6. septembra 2005. u Londonu u 51. godini života od ciroze jetre i nije dočekao da vidi kako mu se sin zaista penje na ”vrh svijeta”. Ronaldo je imao samo 20 godina.

Bliskost s majkom

Jednu od glavnih uloga u njegovom životu ima majka Marija Dolores dos Santos Aveiro.

Fudbaler je odrastao sa starijim bratom Hugom, sestrama Lilijanom (Lilianna) i Elmom, a u dokumentarnom filmu o Ronaldu njegova je majka ispričala da je, dok je bila trudna s Kristijanom, razmišljala o pobačaju.

Ipak, oni su danas neizmjerno bliski, jedno drugom su međusobna podrška u svim životnim situacijama. Osim toga, fudbaler je često obasipa skupim poklonima.

Kad god mu se ukaže prilika, trudi se da istakne koliko joj je zahvalan na svemu i napominje da ne bih uspeo bez njene pomoći.

Kada ga je u jednom intervjuu novinar pitao zašto njegova majka i dalje živi s njim i zašto joj ne sagradi kuću, Kristijano je bez oklijevanja odgovorio.

– Moja majka me je odgojila žrtvujući svoj život zbog mene. Spavala je gladna kako bih ja imao da jedem uveče. Nismo imali novca ni za šta. Radila je sedam dana u sedmici i noću kao čistačica da bi mi kupila prve kopačke kako bih mogao da igram fudbal.

– Sav uspjeh koji sam postigao posvećen je njoj! I sve dok je živa, uvijek će biti uz mene i imat će sve što mogu da joj pružim. Ona je moje utočište i moj najveći dar, i zato se nikada neću razdvajati od nje – rekao je Ronaldo.

Ljubavne veze i djeca
Čini se da je upravo ona ima veliki uticaj i na njegove ljubavne veze.

Naime, početkom 2015. počelo se šuškati o prekidu jednog od tada najslavnijih ljubavnih parova, Kristijana Ronalda i Irine Šajk (Shayk). Navodno je fudbaler ostavio Irinu jer nije željela da dođe u njegovu rodnu Madeiru na rođendanski proslavu iznenađenja za njegovu majku.

Par je neposredno prije toga proveo Božić u Dubaiju, a fudbaler je planirao da bude s mamom za njen rođendan, ali Irina nije željela da učestvuje u tome. Kako je tada izvor izjavio, sve to je izazvalo svađu koja je rezultirala raskidom.

Prije Irine, Ronaldo je bio u vezi s Nereidom Galjardo (Gallardo), a povezivan je s mnoštvom djevojaka.

Od 2017. godine je u vezi s Džordžinom Rodrigez (Georgina Rodriguez), s kojom ima dvoje djece.

Prvu kćerku dobili su 2017., dok su prošle godine objavili da čekaju blizance. Međutim, muški blizanac je preminuo tokom poroda, dok je ženski blizanac preživio.

Ronaldo ima još troje djece. Prvo je postao otac sinu koji je rođen 2010. u SAD od surogat majke. Putem surogat majčinstva je postao otac para blizanaca 2017. godine.

Zaljubljenik u automobile
Jedan od najboljih fudbalera svijeta pravi je zaljubljenik u skupocijene, brze automobile.

Ronaldo je odličnim partijama koje prikazuje na fudbalskim terenima omogućio sebi astronomsku zaradu, koju na pravi način zna da iskoristi.

Svi koji prate njegove bravure u fudbalu znaju koliki je ljubitelj automobila, pa se Ronaldo nerijetko pohvali novom mašinom na četiri točka na svom Instagram nalogu.