Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

MOK ima nove kandidate za organizatora Zimskih olimpijskih igara 2030.

[ad_1]

Međunarodni olimpijski komitet – MOK imao je velikih poteškoća da pronađe organizatora za Zimske olimpijske igre 2030., ali se sve promijenilo.

“Imamo nove kandidate. Imamo niz ponuda na stolu”, rekao je direktor Christophe Dubi u srijedu nakon sastanka u MOK-u.

Prema uobičajenom rasporedu MOK-a , već bi trebalo da bude poznat domaćin narednih Zimskih igara. Zbog klimatskih promjena, niza skandala između organizatora i MOK-a, kao i astronomskih troškova, interesovanje za Zimske igre 2030. bilo je izuzetno malo.

Sada MOK tvrdi da je najmanje šest gradova ili regija izrazilo interesovanje za igre. Dubi nije otkrio detalje. Poznato je da je među kandidatima i američki Salt Lake City, ali želi biti domaćin Igara 2034. godine. SAD će biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara u Los Angelesu.

Među kandidatima za Igre 2030. bio je i japanski grad Saporo, ali nakon korupcionaškog skandala vezanog za Ljetne igre u Tokiju 2020., Japanci su barem privremeno zamrzli svoju kandidaturu.

Svojevremeno je za domaćina ZOI bio zainteresovan i kanadski grad Vancouver, ali se politika do sada nije uključila u projekat i novi razgovori se očekuju u narednim sedmicama, prenosi Njemačka novinska agencija DPA. U Švedskoj se najavljuje i studija o mogućoj kandidaturi i svim povezanim zadacima i troškovima.

Dubi je rekao da za sada ima još dovoljno vremena za izbor kandidata, a u MOK-u razmišljaju da istovremeno odaberu domaćine 2030. i 2034. godine.

Spomenuo je i interesantnu ideju da MOK nađe grupu stalnih partnera za Zimske olimpijske igre, a organizatori će doći na red u svojevrsnom sistemu rotacije. Riječ je o grupi mjesta koja bi imala infrastrukturu i, bez obzira na klimatske promjene, i dalje dovoljno dobre uslove za pouzdano održavanje takmičenja.

Domaćini sljedećih Zimskih olimpijskih igara 2026. godine bit će Milano i Cortina d'Ampezzo, Italija, prenosi STA.

(FENA)

The post MOK ima nove kandidate za organizatora Zimskih olimpijskih igara 2030. appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba