Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Najveći uspjeh bh. sporta: Srebro iz Moskve sjaji i nakon 28 godina


Internacionalni majstor u šahu Kemal Osmanović bio je kapiten šahovske reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je ostvarila do tada najveći uspjeh bh. sporta osvojivši 1994. godine na Šahovskoj olimpijadi u Moskvi srebrenu medalju, zauzevši drugu poziciju odmah iza šahovske velesile Rusije.

Kada je u pitanju njegov angažman oko šaha u Bosni i Hercegovini, Osmanović podsjeća javnost na 1. juni 1992. godine kada je održana Šahovska olimpijada u Manili na Filipinima. U to vrijeme širom BiH bijesnio je rat, ali ga to nije odvratilo od namjere da svojoj domovini pomogne barem u sportskom dijelu.

“Sve u šahu bilo je u rasulu i ja odlučim da pomognem našem šahu i našoj državi. Bio sam u kontaktu sa našim šahistima Predragom Nikolićem, Ivanom Sokolovim, Bojanom Kuraicom i Emirom Dizdarevićem. Pošto je BiH bila već priznata, prijavim naš savez u Svjetsku šahovsku organizaciju (FIDE) i oni nas prihvate. Onda sam organizirao i sponzorirao da oni i naša ženska šahovska reprezentacija doputuju sa raznih strana svijeta u Manilu. Muška se ekipa plasirala među prvih deset ekipa i to je bio veliki uspjeh jer smo igrali bez dva rezervna igrača. Ja sam bio tada i slijedećih nekoliko godina kapiten reprezentacije”, prisjeća se Osmanović.

Krajem iste godine u mađarskom gradu Debrecinu je održano Evropsko momčadsko prvenstvo u u šahu. Učestvovalo je oko 30 ekipa, među njima i tadašnja SR Jugoslvija, koja je zbog agresije na BiH bila pod sankcijama.

 “Mi smo naravno uložili protest zajedno sa Hrvatskom, Slovenijom i Makedonijom. Poslije odigranog prvog kola inicirali smo sastanak kapitena svih 30 učesnica i skoro jednoglasno izbacili ekipu Jugoslavije sa takmičenja. Htio bih naglasiti ulogu tadašnjeg svjetskog prvaka Garija Kasparova koji je kao kapiten ekipe Rusije glasao za tu odluku”, ističe Osmanović

Iduće, 1993. godine Šahovski klub Bosna prvi put u ratu učestvuje na Kupu evropskih šampiona u Nizozemskoj gdje osvaja treće mjesto. A onda 1994. godine najveći uspjeh ne samo šaha, nego i uopšte sporta u BiH. Šahovski klub Bosna šampion Evrope u klupskom šahu, reprezentacija BiH osvaja u Moskvi na Šahovskoj olimpijadi drugo mjesto i srebrenu olimpijsku medalju.

“Napominjem da su na toj Olimpijadi učestvovale 134 ekipe iz cijelog svijeta, a prvi put poslije raspada SSSR-a učestvovale su i Armenija, Ukrajina, Azerbejdžan i još nekoliko jakih reprezentacija iz bivšeg SSSR-a. Time je naš uspjeh bio još veći. Sportaš godine u BiH 1994. godine bio je velemajstor Bojan Kuraica. Zatim 1996. godine igramo na Olimpijadi u Erevanu, Armenija i dijelimo 4-7 mjesta”, podsjeća Osmanović.

To je naglašava, bio kratak pregled početaka i najvećih uspjeha u šahu.

Osmanović, međutim, ističe da šah danas u BiH stagnira, što traje već desetak godina, a prije svega zbog komplikovanosti šahovskog sistema, što je, upozorava, glavni uzrok gušenja šaha u BiH.

SCsport.ba