Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Nelson Piquet mora platiti 950.000 dolara zbog vrijeđanja Lewisa Hamiltona


Bivši trostruki svjetski prvak u Formuli 1 Brazilac Nelson Piquet (70) mora platiti 950.000 dolara (oko 880.000 eura) odštete zbog rasističkih i homofobnih komentara prema vozaču Mercedesa Lewisu Hamiltonu, presudio je brazilski sud u petak.

Piquet je kažnjen nakon što je u intervjuu u studenom 2021. upotrijebio rasnu uvredu govoreći o sedmerostrukom svjetskom prvaku, komentirajući Hamiltonovu nesreću na Velikoj nagradi Velike Britanije s Maxom Verstappenom.

U drugom isječku koji se kasnije pojavio, Piquet je koristio rasistički i homofobni jezik protiv Hamiltona i kada je opisivao kako je Hamilton izgubio naslov svjetskog prvaka 2016. od Nijemca Nice Rosberga. Piquet, čija je kćerka Kelly Verstappenova partnerica, kasnije se izvinio britanskom vozaču i rekao da su njegovi komentari pogrešno prevedeni.

Tužbu protiv legendarnog brazilskog vozača Formule 1 podigle su četiri grupe za ljudska prava, uključujući brazilski Nacionalni LGBT+ savez.

Piquet je tokom karijere tri puta bio svjetski prvak (1981, 1983, 1987), a ukupno je ostvario 23 pobjede Svjetskom prvenstvu Formule 1.

The post Nelson Piquet mora platiti 950.000 dolara zbog vrijeđanja Lewisa Hamiltona appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba