Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Nova prijateljstva i druženja na terenima Sportskih igara mladih širom BiH


Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih nastavila je svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu. U prethodnom periodu, regionalna takmičenja održana su u Travniku, Bugojnu, Živinicama i Gradačcu te m:tel Dan sporta u Novom Travniku.

U saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara, ove godine je Vlada Federacije BiH.

Za mjesto na državnoj završnici koja će se održati u Sarajevu u periodu od 5.7.-7.7., borile su se rukometašice iz Travnika i susjednih gradova. U konačnici, plasman na Veliko finale ostvarila je ekipa ŽRK Sloga.

„Osvojile smo danas Podravka Cup rukometni turnir u Travniku i radujemo se prolasku dalje. Znamo da će konkurencija na finalu biti velika ali se radujemo druženju prije svega, a onda i dobrim utakmicama“ istakla je Nejra Hajrić u ime ekipe ŽRK Sloga.

Djevojčice i dječaci u Bugojnu su se takmičili u nogometu, rukometu i košarci, a pobjedničke ekipe u ovom gradu su „Sport prevent 1“, MRK Sloga, KK Iskra i NK Iskra.

Djevojčice u Bugojnu su pokazale iznimno košarkaško umijeće, a plasman na polufinalni turnir ostvarila je ekipa KK Iskra na čelu sa kapitenkom Ednom Mandžić.

„Ostvarile smo plasman na polufinale u okviru Kinder Joy of moving Cup-a u košarci. Rezultat nam je manje bitan i iskreno se nadamo dobrom druženju kao što je to bio slučaj ovdje u Bugojnu“ izjavila je Edna Mandžić.

Posebno zanimljivi i razigrani bili su nogometni mečevi za stariju kategoriju u Živinicama, a savladavši OFK Eurogol dječaci iz ekipe ŠN Kolibri pronašli su svoje mjesto na polufinalnom turniru.

„Uspjeli smo savladati teškog protivnika u finalnom meču i ostvariti plasman na polufinale Coca-Cola Cup-a. Radujemo se ovom uspjehu i nadamo se plasmanu na Veliko finale Igara u Sarajevu“ istakao je Suad Fehrić, kapiten ekipe ŠN Kolibri.

U Novom Travniku je pod pokroviteljstvom Općine Novi Travnik te u saradnji sa 12. Plazma Sportskim igrama mladih, održan m:tel Dan sporta za najmlađe učenike osnovnih škola sa područja Općine. Djevojčice i dječaci od 1.-5. razreda svih osnovnih škola u Novom Travniku uživali su u zabavnom programu te takmičenjima u igri između dvije vatre i atletici, a sama takmičenja otvorila su djeca iz JU vrtić Novi Travnik izvođenjem pjesme „Kad si sretan“. Više od 1.000 učesnika takmičilo se i borilo za medalje, a na utrci od 60m priključila su im se djeca iz JU „Edukacijsko-rehabilitacijski centar Duga – Novi Travnik“.

Nastavak druženja uslijedio je u večernjim satima, kada su pred sam koncert Crvene jabuke, učenici generacije i predstavnici škola, zajedno sa načelnikom, Stjepanom Dujom, upalili plamen Igara te se na taj način, Općina Novi Travnik, priključila SIM gradovima regije za 2022. godinu. Regionalna takmičenja u ovom gradu održat će se 25.6. Nakon Novog Travnika, turneja je nastavljena u Gradačcu, a posebno interesovanje djevojčica i dječaka bilo je za odbojkaške turnire.

„Osvojile smo Intesa Sanpaolo Banka Cup u odbojci u Gradačcu i plasirale se na Veliko finale Igara u Sarajevu. Radujemo se upoznavanju novih prijatelja“ kazala je Anja Stevanović u ime ekipe OK Smeč DN koja je u Gradačac stigla iz Brčkog.

Na Jezeru Hazna održana su takmičenja u odbojci na pijesku, a plasman na finale ostvarile su Nejla Omerović i Nora Barać.

„Uspjele smo osvojiti prvo mjesto na Elektroprivreda BiH Cup-u u odbojci na pijesku i jedva čekamo druženja u Sarajevu“ istakla je Nejla Omerović.

U saradnji sa UEFA foundation for children, Igre ove godine ulažu dodatne napore u animiranju što većeg broja djevojčica da se bave sportom i pokažu da u svim sportskim disciplinama mogu biti jednako dobre kao dječaci.

Pored sportskih takmičenja, dječaci i djevojčice su imali priliku učiti o zaštiti životne sredine kroz radionice sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i kroz projekat „Zero Waste – budi dio igre, čuvajmo našu planetu“ koji Igre sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola. 12. Plazma Sportske igre mladih nastavljaju putovanje kroz BiH, a svi zainteresovani mogu se prijaviti na www.igremladih.ba.

SCsport.ba