Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Ovog vikenda u Bostonu počinje Red Bull Cliff Diving sezona

Sa platformi visokih 21 metar (žene) odnosno 27 metara (muškarci), 24 vrhunska skakača i skakačice krenut će u lov na prestižni trofej Kralja Kahekilija.

Ova sezona će imati šest stanica širom svijeta, a dvije od njih su nove (Takachiho u Japanu i Auckland na Novom Zelandu). Takođe, u stalnoj skakačkoj postavi su tri nova imena (Meili Carpenter i James Lichtenstein iz SAD-a, te Miguel Garcia iz Kolumbije).

Skakači tokom skoka, koji traje oko tri sekunde, dostižu brzinu i do 85 km/h, izvodeći pri tome nevjerovatne akrobacije u zraku, a njihove nastupe ocjenjuje žiri sačinjen od pet međunarodnih sudija.

Najveći favoriti za pobjedu u Bostonu, kao i osvajanje prvenstva, su Gary Hunt i Rhiannan Iffland. Britanac koji nastupa pod francuskom zastavom je vlasnik rekordnih 10 naslova šampiona, dok je Australka sa šest uzastopnih titula najtrofejnija takmičarka ovog sporta. Ipak, imat će jaku konkurenciju, a ne treba zanemariti da su prošle godine na otvaranju sezone, takođe u Bostonu, pobjede slavili Britanac Aidan Heslop i Kanađanka Molly Carlson

Nakon Bostona, prvenstvo se seli u Pariz (Francuska), Polignano a Mare (Italija), Takachiho (Japan), da bi 9. septembra ponovo stiglo u Mostar. Završno takmičenje održat će se u Aucklandu (Novi Zeland).

Naša zemlja je postala nezaobilazna stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, a takmičenje na Starom mostu njegov pravi „klasik“. Mostar će ove godine osmi put uzastopno ugostiti elitne svjetske skakače i skakačice, u novom sportskom spektaklu pred vatrenom mostarskom publikom.

Finale takmičenja u Bostonu gledaoci mogu pratiti uživo na YouTube kanalu i zvaničnoj web stranici prvenstva, u subotu 3. juna od 19 sati po našem vremenu.