Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Počinje ljetna Mozzart Teqvoly turneja u pet bh. gradova, veliko finale zakazano u Sarajevu

[ad_1]

U subotu 25. juna s prvim događajem u Trebinju počinje Mozzart Teqvoly Summer Tour, turneja koja će se održati u pet gradova BiH i koja za cilj ima promociju najbrže rastućeg sporta na svijetu.

Ovogodišnja ljetna turneja samo je nastavak protekle zimske koja je posjetila šest bh. planina i koja je još jednom pokazala da su Teq sportovi izuzetno popularni u našoj državi, a vođeni s istom i još većom željom i entuzijazmom za takmičenjem i nadmetanjem, turneja koja će se održati u naredna dva mjeseca garantuje još mnogo više uzbuđenja.

Turneja počinje u Trebinju 25. juna, a nastavlja se u Mostaru 16. jula. Slijede događaji u Banjoj Luci (23. juli), zatim u Kaknju (31. juli) te četiri općine u Kantonu Sarajevo, dok je veliko finale zakazano za 19. august u glavnom gradu naše države i to za posljednju noć Sarajevo Film Festivala. Finale će biti održano na platou ispred BBI centra.

Na svakom pojedinačnom turniru osiguran je i bogati nagradni fond, a zahvaljujući Monri Payments by Payten i BH Telecomu pobjednicima svakog od turnira će pripasti 500 KM, dok su za drugo i treće mjesto osigurane nagrade od po 300 i 200 KM, što svakako daje jednu posebnu draž takmičarskom duhu. Također, drugoplasirani će dobiti i dva vaučera u BAUER centru za regeneraciju tijela, dok će trećeplasirani dobiti vaučer za besplatan vikend u hotelu Carpe Diem u Mostaru.

Za glavnu nagradu na završnom turniru u Sarajevu pobrinuli su se Vas Tour Bosnia and Hercegovina i Turistička zajednica Kantona Sarajevo koji su za pobjednike osigurali sedmodnevni All inclusive boravak u Albaniji.

Kotizacija za učešće iznosi 20 KM, a sav prihod ide u humanitarne svrhe i bit će proslijeđen organizaciji Pomozi.ba.

Prijave možete izvršiti putem ACAR Events Facebook stranice ili na broj telefona +387603300336.

Upravo zahvaljujući ranije spomenutim turnejama Bosna i Hercegovina je prošle godine imala četiri predstavnika na internacionalnom turniru “Teqvoly International Gala” u Budimpešti, gdje su naši igrači prikazali sjajnu igru i pri tome osvojili drugo i treće mjesto. S obzirom na to da je ovo još uvijek relativno mlad sport u našoj državi, nema sumnje da će u godinama koje dolaze rezultati biti još bolji i da će ovakve i slične turneje još više pomoći igračima da napreduju i znatno podignu nivo svoje igre.

Pehari ovogodišnje turneje su napravljeni od recikliranog drveta, a sve u cilju dizanja svijesti o šteti koju ljudi prema prirodi prave“, izjavili su iz ACAR Events, kompanije koja je organizovala u protekle dvije godine preko više od 35 turnira na Teq stolovima.

Iz ACAR Events također su poručili da su očekivanja ovog ljeta velika, kako od takmičara, tako i publike, partnera i ekipe koja organizuje turneju.

Šta je Teqvoly i zašto je najbrže rastući sport na svijetu?

Teqvoly je urbani sport temeljen na odbojci i stonom tenisu, a igra se na posebnom zakrivljenom stolu, tzv. TEQ stolu. Sport je utemeljen u Mađarskoj 2012. godine, a pravila nalažu da učestvuju četiri igrača, odnosno dva po ekipi, bez obzira na spol i godine.

Sport slijedi poen-format bodovanja i može se igrati na raznim površinama: beton, pijesak i akrila; u zatvorenom ili otvorenom prostoru.

Što se tiče ostalih pravila, Teqvoly kao sport dozvoljava igračima maksimalno tri dodira, kao što je to slučaj u odbojci, a lopta se nakon toga mora prebaciti na protivničku polovinu, odnosno zakrivljenu površinu na drugoj strani.

Jedno od ključnih pravila jeste da se ne dozvoljava fizički kontakt između igrača i stola, čime je rizik od povreda minimalan.

SCsport.ba