Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Surova smrt legendarnog Brazilca: Ubijen osmerostruki svjetski prvak u džiju-džicuu

[ad_1]

Osmerostruki svjetski prvak u džiju-džicuu Leandro Lo upucan je u glavu tokom koncerta koji je održan u subotu i bit će pokopan u Sao Paulu, saopštile su brazilske vlasti.

Osumnjičeni ubojica, policajac koji je na slobodan dan bio na koncertu u civilu, priveden je nakon što se u nedjelju navečer dobrovoljno javio u policijsku stanicu.

Ubistvo se dogodilo u noći sa subote na nedjelju u Clube Siriju, sportskom klubu u Sao Paulu. Prema riječima advokata porodice Leandra Loa, jedna je osoba prišla stolu za kojim je Lo bio s prijateljima, zgrabila bocu i počela ih provocirati. Prvak u džiju-džicu ga je zatim oborio na tlo i imobilizirao kako bi “izbjegao borbu”.

Dvojica muškaraca su tada razdvojena, ali se napadač, nakon što se odmaknuo nekoliko koraka, “iznenada okrenuo, uzeo pištolj i pucao u Leandra”, izjavio je za agenciju France Presse Me Iva Siqueira Junior. Jedan od žrtvinih prijatelja, koji je bio prisutan na mjestu događaja, potvrdio je za novinsku stranicu G1 da je šampion upucan iz “blizine u glavu”.

Leandro Lo (33) bio je nositelj osam naslova svjetskog prvaka Međunarodne brazilske džiju-džicu federacije (IBJJF), osvojenih između 2012. i 2022. u pet različitih težinskih kategorija, što je apsolutni rekord u ovoj disciplini.

Prema pisanju lokalnih medija, navodni ubica, 30-godišnji policajac, i sam vježba džiju-džicuu.

“Leandro je bio jedan od najvećih u našem sportu, uzoran na strunjačama i izvan njih“, stoji u saopštenju IBJJF-a.

SCsport.ba