Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Svjetsko prvenstvo u raftingu: Master tim BiH osvojio zlatnu medalju u sprintu


Master tim Bosne i Hercegovine takmičeći se u disciplini sprint osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u raftingu R-4, koje se održava u Banjaluci i Foči, na rijekama Vrbasu i Tari, javlja Anadolu Agency (AA).

Posadu iz Banjaluke koja je stigla do najsjajnijeg odličja činili su Igor Kuzmanović, Dragan Bjelić, Nebojša Tadić i Andrej Zamolo, dok je rezerva bio Goran Pašić.

Bh. posada je prošla prva kroz cilj u vremenu 73,14 sekundi i nadmašila reprezentaciju Brazila koja je zaostala samo 0,78 sekundi. Treća je bila Češke Republike koja je ostvarila vrijeme 74,23 sekunde.

“Ovo se rijetko događa. Već smo prošli dosta svjetskih prvenstava i na njima dokazali kvalitet, ali nikad nismo došli do medalje. Baš je bio red da se i to desi i to na našoj stazi. Trebalo nam je ovo u prvoj disciplini da se rasteretimo i da u nastavak takmičenja uđemo dosta smireniji”, rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima znali su da su najbolji u sprintu, ali da je sve zavisilo od toga kako će odvesti trku.

“Sve zavisi od tih deset metara Bijelog buka, voda napravi čudo i za čas te odnese na obalu. Davno je bio red da osvojimo medalju i eto konačno se to ostvarilo. Sada su nam porasli apetiti, imamo i velike šanse u Head-to-Headu, gdje smo možda i još veći favoriti. U slalomu vidjećemo šta će biti i onda spust na Tari gdje smo ponovo favoriti”, kazao je Kuzmanović.

Takmičarski dio Svjetskog prvenstva u raftingu koje se održava do 1. juna u Bosni i Hercegovini počeo je danas sprintom na Vrbasu.

U ovom takmičenju učestvuje oko 250 takmičara, odnosno 61 tim iz 22 države. Bosnu i Hercegovinu predstavljaju četiri tima, tri iz Banjaluke i jedan iz Zenice.

SCsport.ba