Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Tomislav Cvitanušić u drugoj polovini maja u pohodu na Mont Everest


Bosanskohercegovački alpinist Tomislav Cvitanušić, kao član međunarodne ekspedicije, u drugoj polovini maja ove godine pokušaće da se popne na najviši vrh svjeta – Mont Everest.

Pedesetdvogodišnji Sarajlija, koji je rođen u Puli, u uspješnoj karijeri do sada je postavio zastavu svoje domovine Bosne i Hercegovine na većinu svjetskih vrhova, a nedavno se vratio sa uspješnog pohoda na vrh Afirke – Kilimandžara.

Pored alpinizma Cvitanušić je uspješan u triatlonu, te je čak šest puta završio najtežu triatlon utrku na svijetu “Ironman”. Kao prva osoba sa prostora bivše države učestvovao je na najtežem i nejesktremnijem triatlonu na svijetu “Norseman”.

Na današnjoj konferenciji za novinare Cvitanišić je govorio o svojim planovima i pripremama za uspon na “krov svijeta”.

San svakog visokogorca je da se jednom u životu popne na najviši vrh na svijetu, koji se nalazi na 8.848 metara. Da bi to uradili moramo biti dobri đaci, ne smijemo preskakati razrede, moramo poći, ako smo u Sarajevu, sa Trebevića i polako planinu po planiinu, poštovati sve zakonitosti prirode i životnog putovanja. Mont Evrest je životni cilj svakog alpiniste. Nakon što sam se popeo na najviše vrhove Južne i Sjeverne Amerike, Evrope, Afrike, logičan nastavak je da pokušam da se popnem na ‘krov svijeta’, ali da to uradim na jedan način zahvalnosti prema onima koji su me do sada učili svemu o planinama. Da pokažemo poštovanje narodu Šerpa, ali isto tako da sebe učinim ponosnim, svoju porodicu, prijatelje, ali i sve nas, da u ova vremena da ispričamo neku lijepu, pozitivnu priču”, kazao je Cvitanušić.

Najavio je da u Nepal putuje 31. marta ove godine, kao jedini alpinista iz BiH. U Katmanduu će se susresti sa ostalim članovima ekspedicije iz više svjetskih zemalja, koji će se zajedno penjati do baznog kampa. Iz baznog kampa će nastaviti put ka vrhu sa svojim Šerpasom, domaćim penjačem – logističarem, sa kojim će raditi aklimatizaciju i pripremati se za trenutak kada planina “dopusti” nastavak penjanja ka vrhu.

Cvitanušić sa ponosom ističe da je “prvi đak” sarajevske škole alpinizma i legendarnog bh. alpiniste Muhameda Šišića, koji će pokušati da se popne na “krov svijeta”.

Od bh. alpinsta do sada to je samo pošlo za rukom Petru Pećancu i Naimu Logiću, koji se prvi popeo na svih sedam najviših vrhova na sedam kontinenata.

U svom obraćanju Muhamad Gafić se podsjetio trenutaka kada je bio član čuvene ekspedicije tadašnje Jugoslavije, koja je 1979. pohodila Mont Evrest. Ekspedicija je brojala 25 članova, među kojim je još jedan član iz BIH – Muhamed Šišić. Čak četiri člana tada su uspjela da se popnu na vrh.

“Ta ekspedicija je imala za cilj da se penje preko zapadnog grebena Everesta, što je tada bio nemoguć, ekstremno težak uspon. Ekspedicija je okončana osvajanjem vrha Slovanaca Najca Zaplotnika, Andreja Štremfelja, Stane Balaka i Hrvata Stipe Božića.

Šišić je svom učeniku Cvitanušić poželio uspjeh i naglasio da ima realne šanse da se popne na vrh.

Prvi Bosanac i Hercegovac koji je stigao do vrha Mont Everesta bio je Petar Pećanac iz Drvara, 2007. godine. Sa ovim bh. apinistom Cvitanušić se 2017. popeo na vrh Evrope – Elbrus.

U svom obraćanju Pećanac je kazao da je on bio u ekspediciji koja se na Mont Everest penjala sa sjeverne – kineske strane, sa Tibeta, Gafić se penjao sa zapadne strane, a da će se Cvitanušić penjati s južne strane.

“To su bila dva nezaboravna mjeseca. Imali smo sreće i predivno vrijeme, Cvitanušiću želim sreću, da ga posluži vrijeme, vjerujem da će biti na vrhu”, kazao je Pećanac.

Povratak Cvitanušića, kojeg je u njegovom pohodu podržala kompanija BH Telecom, u BiH planiran je 3. juna 2023. godine.

SCsport.ba