Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine zastupljeno 37 sportova, za ostale ima interesa, ali ne i novca

Trenutno je u OKBiH zastupljeno 37 sportova, od kojih je većina olimpijskih. Posljednji koji je primljen u porodicu olimpijskih sportova u BiH je Karling savez, a nešto ranije vaterpolo i ragbi savezi.

Generalni sekretar Said Fazlagić izjavio je kako OKBiH gotovo svake godine stvori uvjete da se oformi neki sportski savez na državnom nivou koji dolazi iz olimpijskog sporta, ali da zbog nedostatka sistemske i materijalne podrške određeni sportovi ne mogu da se još više razviju.

“Tu ima prostora za napredak, međutim u ovom sportskom sistemu u kojem država ne podržava ni olimpijski komitet, a kamoli nerazvijene sportove, to ide jako teško. Ne podržavaju se olimpijci i olimpijski komitet, krovni sportski savezi, a kamoli neki sportovi koji su kod nas tek u povoju, poput mačevanja, streličarstva, mada imamo klubova i dobru bazu. Međutim, zbog nedostatka finansijske podrške entuzujasti ne mogu da organizuju državni savez, kako bi mogli da učestvuju na svjetskim i evropskim prvenstvima, razvijali sport i eventualno nekada učestvovali na olimpijskim igrama”, kazao je Fazlagić.

On navodi da se zbog nedostaka finansija, kao i infrastrukture, gase određeni klubovi, kao što je to u boksu i nekim zmskim sportovima.

“Zbog nedostatka adekvatne finansijske potpore imamo sankanje koje preživljava, a slična situacija je i sa bobom. Siguran sam da bilo puno više sankaša, bobista, ski sakača da imamo infrastrukturu. Siguran sam da bi mi u snoubordu bili bolji da imamo bolje staze, bolje snoubord parkove, skeletonci isto tako, jednostavno nemaju podrške”, kazao je Fazlagić, piše Fena.