Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

UEFA objavila imena: Tri fudbalera u igri za nagradu najboljeg igrača Evrope

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je danas imena tri kandidata za nagradu za najboljeg igrača godine u Evropi u sezoni 2022/23.

Za prestižni trofej konkurišu Kevin De Brujne (De Bruyne), Erling Haland (Haaland) i Lionel Mesi (Messi).

Dobitnik nagrade bit će proglašen na ceremoniji žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka za narednu sezonu, koja će se održati u četvrtak, 31. avgusta, u ”Grimaldi Forumu” u Monte Karlu.

Početni uži izbor igrača odabrala je UEFA-ina tehnička studijska grupa na osnovu učinka igrača tokom sezone 2022/23. u klubovima i reprezentaciji.


Za tri najbolja nominirana potom je glasao žiri sastavljen od trenera klubova koji su igrali u grupnim fazama UEFA Lige prvaka 2022/23, UEFA Evropa lige i UEFA Evropa konferencijske lige, zajedno sa trenerima muških nacionalnih timova članica UEFA-e te 54 novinara iz svake zemalje članice UEFA-e (osim suspendovane Rusije) odabranih od strane European Sports Media (ESM).

– Od trenera i novinara je zatraženo da iz uže liste odaberu svoja tri najbolja igrača dodijelivši im pet bodova, tri i jedan. Konačan rezultat je baziran na ukupnom broju glasova trenera i novinara. Trenerima nije bilo dozvoljeno da glasaju za igrače iz svog tima – saopštili su iz UEFA-e.

Među prvobitno nominovanim u uži krug za prestižnu i tradicionalnu nagradu za najboljeg igrača u Evropi nisu uspjeli ući: Ilkaj Gindoan (Ilkay Gundogan), Rodri, Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), Luka Modrić, Marcelo Brozović, Deklan Rajs (Declan Rice), Aleksis Mekalister (Alexis Mac Allister) i Hesus Navas (Jesus).