Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Ukrajinci će bojkotovati takmičenja na kojima učestvuju Rusi


Ukrajinskim sportašima neće biti dopušteno učestvovati u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu 2024. ako se budu morali takmičili protiv Rusa, poručili su iz Kijeva.

Tajnik kabineta ministara Oleh Nemchinov je izjavio kako je odluka vlade donesena nakon prijedloga ministra sporta Vadima Huttsaita, koji je također i predsjednik Ukrajinskog olimpijskog odbora.

“Na sjednici vlade donesena je protokolarna odluka na prijedlog kolege Huttsaita da u kvalifikacijskim natjecanjima sudjelujemo samo tamo gdje nema Rusa”, rekao je Nemchinov dodavši kako bi nacionalni savezi koji ignoriraju odluku mogli biti sankcionirani.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) izdao je u utorak preporuke za postupni povratak u međunarodna natjecanja za ruske i bjeloruske sportaše kao neutralne sportaše.

MOK će naknadno donijeti zasebnu odluku o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu. Ukrajina je također zaprijetila bojkotom Igara 2024. ako se Rusima i Bjelorusima dopusti takmičenje u Parizu.

Ukrajinsko ministarstvo sporta također je osudilo najnovije smjernice MOK-a.

Neki savezi ponovno su uključili Ruse i Bjeloruse u svoja natjecanja, ali postoji i značajno protivljenje planovima MOK-a od strane sportaša i nekih evropskih vlada.

The post Ukrajinci će bojkotovati takmičenja na kojima učestvuju Rusi appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba