Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Ukrajinskim sportistima zabranjeno učešće u takmičenjima s Rusima i Bjelorusima


Ukrajinsko ministarstvo sporta u petak je dekretom zabranilo svojim reprezentacijama nastup na svim međunarodnim sportskim događajima na kojima će učestvovati ruski i bjeloruski sportisti.

“Svjesni smo toga kako se radi o lošoj odluci, ali u ovom slučaju dobrih odluka niti nema. Bili smo prisiljeni birati između nekoliko loših opcija i odlučili se za ovu. Pouivamo i druge zemlje da također ne sudjeluju u takmičenjima s ruskim i bjeloruskim sportašima”, kazao je pomoćnik ministra Matvij Bidnji koji je i potpisao dekret.

Ukrajina se odlučila na ovakav potez, kojega su kritizirali i neki ukrajinski sportaši, nakon što je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno odlučio dopustiti povratak ruskih i bjeloruskih sportaša u međunarodna takmičenjima kao nezavisnim pojedincima. 

Dekret ministarstva sporta korak je dalje od ranijeg upozorenja svojim sportskim savezima kako će im biti ukinut status upravljačkog tijela ukoliko njihovi sportaši nastupe na međunarodnim nadmetanjima s Rusima i Bjelorusima.

Kako će se ova odluka provoditi još je nejasno. Naprimjer, Ukrajinski nogometni savez (UFA) je objavio kako će ju poštovati, no pitanje je znači li to i odustajanje od daljnjeg nastupa u kvalifikacijama za EURO 2024. Naime, Rusiji je zabranjen nastup u tim kvalifikacijama, dok Bjelorusija nastupa, ali u različitoj grupi od one u kojoj se nalazi Ukrajina.

Doministar Bidnji nije mogao dati konkretan odgovor na pitanje hoće li ukrajinska reprezentacija ostati u takmičenju, no dao je naslutiti kako ipak hoće jer natjecanja u kojima “nema mogućnosti igranja protiv Rusije ili Bjelorusije navjerojatnije ne potpadaju pod ovu naredbu”.

The post Ukrajinskim sportistima zabranjeno učešće u takmičenjima s Rusima i Bjelorusima appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba