Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Već sutra ima priliku da nadmaši rekord: Shiffrin se izjednačila po broju pobjeda sa Stenmarkom


Veleslalomskom pobjedom u Areu američka skijašica Mikaela Shiffrin stigla je do 86. pobjede u Svjetskom kupu izjednačivši se na vrhu s legendarnim švedskim skijašem Ingemarom Stenmarkom.

Stenmark je tokom karijere ostvario 40 pobjeda u slalomu i 46 u veleslalomu. Osvojio je i dvije zlatne i jednu srebrnu medalju na Olimpijskim igrama, a ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava, pri čemu pet zlata.

S druge strane Shiffrin, koja će u ponedjeljak napuniti 28 godina, ostvarila je 52 pobjede u slalomu, 20 u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, ima dvije pobjede u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim utrkama, te jednu u alpskoj kombinaciji. Ima i dva zlata i srebro s Olimpijskih igara te 14 medalja sa svjetskih prvenstva, pri čemu sedam zlata.

Shiffrin može nadmašiti Stenmarkov rekord već sutra, kada je u Areu slalom. Nakon Area slijedi završnica Svjetskog kupa u Soldeu u Andori, gdje su na rasporedu spust (15.3.), super-g (16.3.), slalom (18.3.) i veleslalom (19.3.).

Na trećem mjestu tabele skijaša i skijašica s najviše pobjeda je Amerikanka Lindsey Vonn s 82 pobjede, a potom slijede Austrijanci Marcel Hirscher (67) i Annemarie Moser-Proll (62).

The post Već sutra ima priliku da nadmaši rekord: Shiffrin se izjednačila po broju pobjeda sa Stenmarkom appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba