Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Zapaljena im zastava na ceremoniji otvaranja: Azerbejdžan povukao sportiste s EP u dizanju tegova


Azerbejdžan je odlučio povući sportiste s Evropskog prvenstva u dizanju tegova u Armeniji, nakon što je zapaljena azerbejdžanska zastava na ceremoniji otvaranja prvenstva, javlja Anadolija.

Ministarstvo omladine i sporta Azerbejdžana i Nacionalni olimpijski komitet izdali su zajedničko saopštenje povodom paljenja azerbejdžanske zastave u Jerevanu.

U saopštenju se navodi da je zastavu Azerbejdžana zapalila akreditovana osoba na ceremoniji, kojoj je prisustvovao i premijer Armenije Nikol Pašinjan.

Dodaje se da je ovaj postupak naišao na odobravanje armenske javnosti i da je osoba koja je zapalila zastavu proglašena herojem.

Istaknuto je da je ovo jasan primjer rasizma i neprijateljstva prema Azerbejdžanu u Armeniji, te da je u potpunosti u suprotnosti sa ciljevima i principima sporta koji bi trebao da promoviše mir i međusobno razumijevanje među narodima.

Kako se navodi u saopštenju, politizacija sporta apsolutno je neprihvatljiva.

“Zbog psihičkog pritiska nemoguće je da azerbejdžanski sportisti normalno učestvuju na takmičenju u Armeniji, gdje vlada takva atmosfera mržnje i gdje im se ne može garantovati sigurnost. Uzimajući sve ovo u obzir, odlučeno je da se azerbejdžanski sportisti vrate u domovinu. Armenija mora osigurati njihov siguran povratak”, navodi se i dodaje:

“Pozivamo međunarodnu zajednicu i međunarodne sportske organizacije da najoštrije osude ovaj barbarski čin. Također pozivamo Evropsku federaciju za dizanje tegova da uvede sankcije Armeniji. Ovaj događaj jasno pokazuje da Armenija nije u stanju da organizuje međunarodna sportska takmičenja i pruži sigurnost sportistima.”

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Azerbejdžana najoštrije se osuđuje paljenje azerbejdžanske zastave i zahtjeva da se osoba koja je izvršila ovaj gnusni čin hitno kazni.

Na ceremoniji otvaranja Evropskog prvenstva u dizanju tegova, u momentu kada su na bini bile državne zastave, jedna osoba je uzela zastavu od djevojke koja je nosila zastavu Azerbejdžana i potom je zapalila.

Azerbejdžan je doputovao na prvenstvo sa timom od 12 sportista.

The post Zapaljena im zastava na ceremoniji otvaranja: Azerbejdžan povukao sportiste s EP u dizanju tegova appeared first on SPORT CENTAR.

SCsport.ba