Connect with us

Upište pojam za pretragu

Sport

Završen antidoping Simpozij WADA 2022 u Švicarskoj

[ad_1]

Najveći antidoping događaj u svijetu – Simpozij WADA (Svjetska antidoping agencija) 2022. održan je u Lausannei, Švicarska, koji je okupio gotovo 600 delegata i više od 200 delegata putem online platforme.

Amir Avdagić je u ime Bosne i Hercegovine učestvovao u radu WADA, čija je ovogodišnja tema bila usmjerena na to kako bi antidopinška zajednica mogla unaprijediti antidoping kapacitete podižući ih na veću razinu.

Ovom prilikom predstavljena je nova WADA-ina kampanja Play True, koja je fokusirana na sportaše, a posebno porodicu, trenere i druge koji im prenose vrijednosti čistog sporta.

U kampanju će se uključiti i Bosna i Hercegovina putem digitalnih medija, WADA-inih aktivnosti sportaša na velikim takmičenjima i na druge načine. Istaknuto je da će prioritet biti inovacije, obrazovanje, angažman sportaša, suradnja, istraživanje i finansije.

Simpozij je započeo obraćanjem predsjednika WADA-e Witolda Bańke i izlaganjem direktora Oliviera Nigglija nakon čega su uslijedile 24 interaktivne sesije.

Predsjednik WADA-e je izrazio zahvalnost što su se mogli ponovno okupiti i pohvaliti globalnu antidopinšku zajednicu za zajednički rad na održavanju antidopinškog sustava tijekom pandemije COVID-19.

“Anti-doping je suradnja, solidarnost i partnerstvo. Uz predanost svake skupine i pojedinaca, antidopinška zajednica ostvaruje svoju misiju. Gledajući naprijed, imamo toliko uzbudljivih prilika i izazova s ​​kojima se suočavamo. Možemo proširiti doseg i učinak antidopinških programa jačanjem izgradnje kapaciteta i razmjene znanja diljem svijeta. Možemo se međusobno angažirati i surađivati ​​kako bismo povećali podršku, jedinstvo i razumijevanje. Možemo podići svijest i oblikovati jasnu poruku da je čisti sport jedini sport koji ćemo prihvatiti i slaviti”, rekao je predsjednik WADA-e.

Ovaj 16. godišnji simpozij okupio je sportaše, međunarodne sportske federacije, predstavnike vlada država, nacionalne i regionalne antidoping organizacije, organizatore sportkih takmičenja i prvenstava, akreditirane laboratorije WADA-e , jedinice za upravljanjem biološkim pasošem sportiste, međunarodne medije i druge učesnike, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

SCsport.ba